Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poprvé v Rize aneb nečekané stříbro nového týmu

Světový šampionát v Lotyšsku v roce 2006 byl v mnoha ohledech výjimečný. Jednalo se o první mistrovství světa v hokeji, které se konalo na území bývalého Sovětského svazu s výjimkou Ruska. A česká reprezentace? Ta si prošla velkou obměnou a nakonec její překvapivé tažení skončilo až ve finále.

Česká reprezentace se stříbrnými medailemi na MS v Rize 2006
zdroj: ČTK autor: Samuel Kubáni

Premiérový a zároveň poslední turnaj v Rize se dá z určitého pohledu označit za přelomový. Právě od roku 2006 jsme svědky nejen "nových" dějišť mistrovství světa, ale symbolicky také častějších dílčích úspěchů "menších" hokejových zemí.

Domácí Lotyšsko tehdy sice do play-off z těžké osmifinálové skupiny neproklouzlo, ale tento kousek se povedl Bělorusku, které za sebou nechalo Švýcarsko. V roce 2008 se mezi osmičku nejlepších propracovalo Norsko, o rok později znovu Bělorusko společně s Lotyšskem.

Samostatnou kapitolou je pak šampionát z roku 2010, na kterém domácí Němci došli až ke čtvrtému místu a do osmičky se dostalo ještě Dánsko. A tak bychom mohli pokračovat. Nastávala éra mistrovství světa, která měla za následek přiblížení mezi hokejovými mocnostmi a "trpaslíky".

Je nám líto, video expirovalo.
Stříbro proti všem

Nový Hadamczikův tým

Ani v Rize 2006 ale nebyla o nečekané výsledky nouze. Už v základní skupině trápili favority zejména Slovinci, kteří s Finskem prohráli 3:5 a s českým výběrem jen o gól 4:5. Lotyši uhráli s českým favoritem dokonce cennou remízu 1:1.

Národní tým byl v těžké pozici už před šampionátem. Výběr trenéra Aloise Hadamczika se musel vypořádat se dvěma velkými faktory.

Po triumfu ve Vídni v roce 2005 definitivně skončilo v reprezentaci starší jádro zlaté generace, ze které zbyli jen David Výborný, Jan Hlaváč a Milan Hnilička. Štafetu měli nadobro převzít Jaroslav Hlinka, Tomáš Kaberle, Zbyněk Michálek, Tomáš Plekanec nebo Tomáš Rolinek.

Nové mužstvo se navíc budovalo před turnajem ztuha, realizační tým musel chtě nechtě akceptovat více než dvacet hráčských omluvenek.

Nezapomenutelný Irgl

Po rozpačité základní a zvládnuté osmifinálové skupině šla česká reprezentace ve čtvrtfinále na favorizované Rusko s talentovanými Alexandrem Ovečkinem a Jevgenijem Malkinem. Vyrovnaný duel dospěl za stavu 3:3 do prodloužení, kde předvedl svou genialitu právě zkušený kapitán Výborný, který byl nakonec zvolen do nejlepší pětky turnaje.

Se Zbyňkem Irglem se dohodl na akci před vhazováním v útočném pásmu, po buly si posunul puk dopředu a vybídl volného Irgla před ruskou brankou. Mladý útočník vymíchal na místě gólmana Maxima Sokolova a poslal podceňovaný tým do boje o medaili.

V semifinále proti Finsku se zase zaskvěl Plekanec gólem v oslabení a obrat dokonali Kaberle s Výborným v přesilové hře. Souboj o zlato však patřil Švédům, kteří jako první dokázali ovládnout olympijské hry se světovým šampionátem ve stejném roce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články