Experti v čele se Smejkalem, kteří radili ministerstvu s covidem, končí. ‚Je to velké překvapení,‘ říkají

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES). Resortu poskytovala odborné pohledy pro řešení epidemie covidu-19. Informaci České televize potvrdil v úterý serveru iROZHLAS.cz šéf skupiny, epidemiolog Petr Smejkal. Proč spolupráce skončila, nevěděl. Ministerstvo později odpoledne jako důvody uvedlo změnu epidemické situace v Česku a zrychlující se očkování. Skupina bude fungovat dál.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 22:25 18. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Smejkal

Petr Smejkal | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Ano, je to pravda,“ potvrdil pro iROZHLAS.cz epidemiolog Petr Smejkal. Ministerstvo na to expertní skupinu předem neupozornilo. Pouze podle něj bez dalších podrobností oznámilo, že končí.

‚Není nám to jedno.‘ Experti ze Smejkalovy skupiny pracují dál, chtějí vytvořit plán boje s pandemiemi

Číst článek

„Důvody neuvedli, snad je dodají písemně,“ řekl dále Smejkal, který by byl jinak ochoten v práci pro stát pokračovat.

Pozornost tento týden vzbudil rozhovor Smejkala pro server Novinky, ve kterém řekl, že stát nezvládl kritickou část epidemie a že je z politiků a jejich přístupu v době pandemie dost roztrpčený.

„Řekli nám, že nám děkují. Prý došlo k restrukturalizaci odborných skupin na ministerstvu. Rozhodnutím vedení ministerstva s námi prý ukončují spolupráci. Řekli nám, že volají, abychom se to dozvěděli od nich, ne z médií,“ popsala serveru iROZHLAS.cz viroložka Ruth Tachezy.

Mezioborová skupina chce, aby se ve firmách testovalo i během prázdnin. A na podzim ve školách

Číst článek

Podle sociologa Martina Buchtíka se informaci o konci skupiny dozvěděli její členové telefonicky po 14.00 od náměstka Martina Havrdy.

„Žádné podrobnosti k tomu nevíme. Je to pro nás velké překvapení a snažíme se zjistit, proč skupina skončila. Z ministerstva jsme měli krátký telefonát a tím to pravděpodobně resort považuje za vyřízené,“ poznamenal.

Další člen skupiny Jan Kulveit, který se věnuje modelování epidemií na univerzitě v Oxfordu, pak kritizoval ministerstvo zdravotnictví. „Nutno přiznat, že skupina se na současné ministerstvo zdravotnictví, jak jsem je za dobu pandemie poznal, příliš nehodí,“ uvedl na svém twtteru.

„Skupina se snažila o mezioborový přístup v zájmu celé společnosti, namísto například škudlení penězi z rozpočtu zdravotnictví za cenu masivních škod pro celou společnost (‚testy jsou drahé, lockdown levný‘),“ dodal.

O ukončení spolupráce ministerstva zdravotnictví s experty z MeSES předem nevěděl ani premiér Andrej Babiš (ANO). „Dověděl jsem se to od paní náměstkyně Vašákové dnes odpoledne, nebyl jsem o tom dopředu informován,“ řekl předseda vlády serveru Deník.cz. Ministerstvo má ale podle Babiše dost vlastních odborníků.

Pokračování skupiny

Mezioborová skupina pro epidemické situace bude dál pracovat, ale nikoliv pod ministerstvem zdravotnictví. Členové skupiny se na tom dohodli na večerním jednání.

„Pokračujeme dál! Jen ne pod ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak jak skupina původně vznikala,“ uvedl na twitteru epidemiolog Rastislav Maďar.

Experti podle něj hodlají kromě jiných dokumentů vypracovat strategii pro boj s koronavirem, ale i s dalšími budoucími pandemiemi.

Proč spolupráce skončila?

Mluvčí ministerstva Jana Schillerová informaci pro server Seznam Zprávy nejprve potvrdila bez dalších detailů. O dvě hodiny později vydal resort tiskovou zprávu. Důvodem ukončení spolupráce je podle ministerstva „zásadní změna epidemické situace v České republice a zrychlující se očkování“.

Rotační výuka na druhých stupních skončí příští týden. Do lavic se vrátí i středoškoláci, řekl Plaga

Číst článek

„Chtěl bych touto cestou poděkovat všem z MeSES za pomoc. Odvedli obrovský kus práce v době, kdy epidemie vrcholila, ale i nyní, kdy se vracíme zpět do normálního života. Chtěl bych říci, že jejich názory byly vždy relevantní. Pokud budou kolegové z MeSES ochotní, byl bych rád, kdybychom se mohli potkávat dál,“ uvedl ministr zdravotnictví za ANO Petr Arenberger.

Vývojem epidemiologické situace, testováním, vakcinací a doporučováním změn protiepidemických opatření se má nově na ministerstvu zdravotnictví zabývat klinická skupina pro covid, kterou vede náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková. Resort obecně uvedl, že v ní budou zastoupeni epidemiologové, vakcinologové či internisti. Žádné konkrétní jméno ale nepadlo.

Členům odborné skupiny na twitteru poděkoval ještě před Arenbergerem ministr školství Robert Plaga (za ANO), který s odborníky řešil především podmínky pro návrat dětí do škol. „Chtěl bych moc poděkovat všem členům skupiny MeSES za skvělou spolupráci a na datech založenou odbornou expertizu a podporu, která tu chyběla a nyní bohužel opět chybět bude,“ uvedl ministr.

Smejkalova skupina

Mezioborová skupina vznikla v polovině letošního března, ještě když byl ministrem zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pod vedením epidemiologa Petra Smejkala poskytovala vládě doporučení pro boj s epidemií. Svá stanoviska zveřejňovala také na webu.

Poslední je z 10. května, kdy vládě doporučovala postupovat při zmírňování opatření konzervativně a nepřidávat do příští vlny zmírnění protiepidemických opatření další změny.

V poradním orgánu byl mimo jiné epidemiolog Rastislav Maďar, imunolog Zdeněk Hel, matematik René Levínský, ústavní právník Jan Kysela nebo ekonom Štěpán Jurajda. Členy jmenoval ministr zdravotnictví na návrh vedoucího skupiny. Podle oficiálního webu skupina nepobírala za svou aktivitu a doporučení žádnou odměnu.

kno, sto, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme