Arenberger končí, oznámil premiér Babiš. Ministrem zdravotnictví bude znovu Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví za ANO Petr Arenberger končí, informoval v úterý premiér Andrej Babiš (ANO). Podle předsedy vlády se k odstoupení rozhodl kvůli tlaku na rodinu. Zároveň oznámil jméno ministra zdravotnictví, který nastoupí po Arenbergerovi. Stane se jím opět Adam Vojtěch, který již jednou resort za ANO vedl. Vojtěch v úterý večer na svém twitteru potvrdil, že nabídku přijal.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 23:26 25. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Arenberger

Petr Arenberger | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Mluvil jsem včera s panem Arenbergerem, dnes ráno mi potvrdil svoji rezignaci,“ prohlásil v úterý dopoledne premiér Andrej Babiš s tím, že ministr zdravotnictví oznámí svou rezignaci na tiskové konferenci v 11.00. Oznámení resortu, že Arenberger brífink připravuje, přišlo pár minut před vystoupením předsedy vlády.

Arenberger: Nesprávně jsem vyplnil majetkové přiznání. Co jsem zažil, připomínalo mediální lynč

Číst článek

Babiš zároveň prozradil jméno Arenbergerova nástupce. Je jím Adam Vojtěch, který post opustil loni na podzim s vysvětlením, že ho řízení resortu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo.

„V září po covidové zátěži se rozhodl, že odejde. Mrzelo mě to, protože si myslím, že byl velice dobrý ministr. Teď jsme se domluvili, že nastoupí a bude ve funkci ministra až do demise této vlády,“ uvedl premiér.

Vojtěch se ale během dne nechtěl ke svému návratu do funkce vyjadřovat. Odmítl potvrdit i to, že nabídku od premiéra dostal. Dozvíte se to včas, řekl. Večer však potvrdil, že nabídku přijal.

Přijal jsem nabídku pana premiéra vrátit se do konce volebního období na @Ministerstvo zdravotnictví. Jdu do toho s obrovskou pokorou a respektem, jako před 3 lety. Přál bych si situaci zklidnit a zaměřit se nejen na dořešení covidu, ale také dotáhnout zákony, které jsou pro pacienty důležité

23:02 – 25. 05. 2021

46 1355

O výměně na postu ministra zdravotnictví prý Babiš ještě nehovořil s prezidentem Milošem Zemanem. „Samozřejmě to musím ještě projednat s panem prezidentem, to jsem ještě nestihl. Předpokládám, že k tomu pan prezident nebude mít výhrady,“ podotkl.

Prezident podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka sdělí své stanovisko až poté, co si o výměně promluví s premiérem. V polovině května Zeman řekl, že by proti Arenbergerovu odchodu z funkce neměl námitky.