Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Vondroušová v klidu, Siniaková po válce nervů. Obě v Roland Garros postupují

Předloňská finalistka grandslamového Roland Garros Markéta Vondroušová i Kateřina Siniaková jsou už ve třetím kole. Na pařížské antuce Vondroušová přehrála jednoznačně Francouzku Harmony Tanovou 6:1, 6:3. Hodně se naopak nadřela Siniaková s 29. nasazenou Ruskou Veronikou Kuděrmětovovou. Zvítězila 7:6, 5:7 a 7:5, i když v rozhodující sadě prohrávala už 1:5.

Kateřina Siniaková
zdroj: ČTK/AP autor: Alfredo Falcone

Předloni si Vondroušová zahrála v Paříži finále a ukazuje, že si přivezla formu i tentokrát. Ve druhém kole se s Francouzkou, která hrála hlavní soutěž grandslamového turnaje počtvrté v kariéře, na centrálním kurtu příliš nezdržela. Za hodinu a dvě minuty vyhrála jasně 6:1, 6:3.

Tanová se zvedla až v závěru druhého setu, kdy začala favorizované soupeřce přece jen vzdorovat, ale česká hráčka si nenechala zápas vzít a zaslouženě s přehledem postoupila.

"Jsem šťastná, že jsem vyhrála, a mám radost z první výhry na centrkurtu," řekla Vondroušová v rozhovoru na kurtu s bývalou tenistkou Marion Bartoliovou. "Nebylo to tak snadné, je domácí a hrála jsem i proti fanouškům, ale jsem ráda, že jsou diváci zpět v hledišti," řekla.

Ve třetím kole je Vondroušová při svém pátém startu v Paříži teprve podruhé. Poprvé se jí to povedlo při zmíněné cestě do finále před dvěma lety. Ve třetím kole ji čeká Slovinka Polona Hercogová, s níž hrála jednou a loni na antuce v Římě po boji zvítězila.

Tenisová houpačka: z 1:5 k postupu

Siniaková s nejlepší ruskou tenistkou současnosti, která je na 30. příčce světového žebříčku, nezačala dobře. Devětadvacátá nasazená hráčka pařížského turnaje rychle vedla 3:0. Ale pak se Siniaková zvedla, zpřesnila hru a snížila na 1:3, 2:5 a dovedla set do tiebreaku a ten ubojovala 9:7.

Česká tenistka, která v poslední době slavila úspěchy hlavně ve čtyřhře s Barborou Krejčíkovou, nebyla favoritkou, ale ukázala se jako velká bojovnice. Ve druhé sadě vedla už 3:0.

Jenže... v úvodu druhé sady vyhrála podání a hned vzala servis i soupeřce, která marně věřila, že najde protizbraň proti dobře hrající Siniakové. Ta pestřejší hrou tlačila na Rusku, která ještě vykřesala naději, když po přetahované odvrátila brejkbol, vyhrála podání a snížila na 1:3.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozuzlení utkání Siniaková - Kuděrmětovová

Hráčky se tahaly o každý míček. Češku rozhodilo rozhodnutí rozhodčího na empiru, který nepřerušil hru poté, co lajnová rozhodčí v důležité fázi gemu podle Sinakové ohlásila aut – hra pokračovala a Siniaková prohrála. Spor dosud vedoucí tenistku rozhodil a po druhém setu, který prohrála, si nechala zavolat na dvorec supervizora. Ten jí ale oznámil, že měla přerušit hru.

Pak se Siniaková dlouho dávala psychicky dohromady. Za stavu 1:5 v rozhodující sadě odvrátila mečbol soupeřky. Druhý přišel pak až za stavu 4:5, ale i ten pro Rusku nedopadl a Siniaková si už nenechala zápas vzít.

"Oba mečboly jsem zahrála moc dobře, šla jsem pro to a dopadlo to na moji stranu," řekla Siniaková, která zvládla s Barborou Krejčíkovou i vstup do čtyřhry. "Byl to těžký den. Jsem nadšená, že se to takhle povedlo. Vážím si toho. Štěstí stálo na mé straně, že jsem to tam nenechala."

Ve třetím kole ji čeká Tamara Zidanšeková. Se Slovinkou má bilanci 1:2, prohrála s ní dvakrát po sobě a naposledy loni v Praze. "Mám jí co vracet. Na antuce je taky solidní, agresivní a má dobrý forhend, trošku klučičí. Očekávám těžký zápas, ale je to otevřený," řekla Siniaková.

Je nám líto, video expirovalo.
Siniaková: Dojmy jsou skvělý, otočila jsem to


Ženy:

Dvouhra - 2. kolo:

Siniaková (ČR) - Kuděrmětovová (29-Rus.) 7:6 (9:7), 5:7, 7:5, Vondroušová (20-ČR) - Tanová (Fr.) 6:1, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo: Peschkeová, Heisenová (ČR/Něm.) - Carterová, Sharmaová (USA/Austr.) 6:3, 3:6, 7:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články