Libuše Šafránková nebyla jen Popelka. Připomeňte si její nejznámější role

Popelka, princezna Večernice, Klára z Kolji nebo vodnická holka z Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Jedna z nejoblíbenějších českých hereček Libuše Šafránková ztvárnila role v desítkách filmů, pohádek, divadelních inscenací, ale i v seriálech. Nejvíce se proslavila hlavní rolí v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Herečka podle informací CNN Prima NEWS ve středu v 68 letech zemřela. Připomeňte si její nejznámější role.

Libuše Šafránková měla herecké nadání už odmalička. Jako dítě hrála a zpívala s ochotníky a zúčastňovala se recitačních soutěží, které s přehledem vyhrávala. Před kamerou se poprvé objevila v sedmnácti letech, když ve dvoudílné televizní adaptaci Babičky od Boženy Němcové ztvárnila postavu Barunky.

Díky svému vzhledu, milému výrazu i temperamentu ji režiséři rádi obsazovali v pohádkách. Nejslavnější rolí Šafránkové byla Popelka v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973), která patří desítky let k vánoční klasice.

Děti i dospělí ale herečku znají i z pohádek Třetí princ (1983) nebo Princ a Večernice (1979), kde si Šafránková zahrála Večernici. Do rolí princezen ale byla obsazována ještě několik let, například v pohádce Sůl nad zlato (1982) jako princezna Maruška nebo v Malé mořské víle (1976) jako princezna ze sousední říše. Tam si zahrála po boku své sestry Miroslavy Šafránkové.

Postupem času začala oblíbená herečka místo princezen ztvárňovat královny, mezitím si ale připsala několik rolí půvabných mladých žen nebo starostlivých maminek. Diváci ji znají z českých komedií, například jako Helenu Vránovou ve Vrchní, prchni! (1981) od Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, vodnickou holku ve filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) od Václava Vorlíčka, učitelku ve Slavnostech sněženek (1983) od Jiřího Menzela, Janu Turkovou ve filmu Vesničko má středisková (1985) od stejného režiséra nebo paní Součkovou ve filmu Obecná škola od Jana Svěráka.

Za Kolju získala Českého lva

Na filmovém plátně se objevila i v oscarovém snímku Jana Svěráka Kolja, za který získala Českého lva v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon, či v přepisu knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa, kde ztvárnila složitý charakter v časovém rozmezí 30 let.

Z televizní tvorby jsou známé její role v seriálech, například v pokračování Nemocnice na kraji města, v Četnických humoreskách či seriálu Náhrdelník, kde se objevila po boku svého manžela Josefa Abrháma. Z novějších snímků byla k vidění i v seriálu Gympl s (r)učením omezeným. Filmový portál ČSFD eviduje téměř 150 jejích rolí včetně těch televizních.

Medaile Za zásluhy od Zemana

Libuše Šafránková v roce 1971 absolvovala dramatické oddělení brněnské konzervatoře a poté byla v angažmá Státního divadla v Brně. Následně působila v Divadle Za branou Otomara Krejči a po jeho násilném uzavření se v roce 1972 stala členkou Činoherního klubu, jehož repertoár a tvůrčí atmosféra zásadně formovaly její herecký profil. Angažmá po listopadu 1989 na tři sezony opustila, když odešla do činohry Národního divadla. Tam působila do roku 1994, vrátila se do Činoherního klubu, ale záhy ho definitivně opustila.

V říjnu 2015 jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy. Šafránková v minulosti bojovala s rakovinou plic. Před rokem odstoupila z natáčení připravované pohádky Mamánek, kde měla hrát královnu. Stáhla se do ústraní a se světem přestala komunikovat. Čím dál častěji se spekulovalo, že zrádná nemoc udeřila znovu. Ve středu 9. června herečka zemřela.

Tagy: