Belgie je po Itálii dalším postupujícím do osmifinále. S Dány dokázala otočit stav

Během čtvrtečního dne se v Kodani odehrál druhý zápas skupiny B v rámci druhého kola základních skupin letošního mistrovství Evropy a to mezi Dánskem a Belgií. Pro Dány to byl první zápas po úvodním duelu s Finy, který se zapsal do paměti veřejnosti kolapsem Christiana Eriksena, který tak čtvrteční zápas Belgií sledoval v nedaleké nemocnici. Nejprve stejně jako všichni Belgičané musel být zaskočen rychlou trefou Poulsena po chybbbné rozehrávce, díky keré tak Dánové vedli 1:0. Nakonec ale rozhodla kvalitza belgického týmu, která byla zvýšena především ve druhé půli příchodem Kevina De Bruyneho. Nejen on, ale i T.Hazard nakonec rychlých akcích otočili stav na konečných 2:1 pro Belgii, která se tak už může radovat z postupu do osmifinále.

Už po 99 vteřinách vypukla v Kodani dánská gólová radost poté, co hrubě při rozehrávce chyboval Denayer a poté co s tak k míči dostal Poulsen. Ten tak vstřelil druhý nejrychlejší gól v historii evropských šampionátů. Nebylo tak proto divu, že Dánové hnáni domácím publikem přidávali na své aktivitě a chtěli tak mířit za odčiněním své úvodní historické porážky s Finskem. V další příležitosti se ocitl Mähle, proti němuž včas zakročil gólman Courtois. V desáté minutě pak sudí přerušil hru, aby byla potleskem od všech přítomných jak v hledišti, tak na hřišti vyjádřena podpora Christianu Eriksenovi.

I po zbytek prvního dějství byli aktivnější Dánové, po uběhnutí první půlhodiny hry se do šance dostal pro tentokrát Damsgaard, ovšem ten tehdy střílel jen těsně mimo.

Vzhledem k nevýraznému belgickému výkonu se tak nemohl divit, že do druhé půle nastoupila Belgie se zásadní změnou v sestavě a to s Kevinem De Bruynem, jednou z největších belgických hvězd, kterou Belgičané postrádali na ME ve svém úvodním zápase s Ruskem a to proto že se pomalu zotavoval z obličejového zranění. Jeho přítomnost na hřišti byla hned znát a byl to nakonec on, kdo po deseti minutách poslal míč před dánskou brankou na Thorgana Hazarda, jenž se tak postaral o vyrovnání, 1:1.

Na hřiště se pak po hodině hry v belgickém dresu podíval další navrátilec do týmu z marodky Witsel, ovšem nadále na hrací ploše kraloval De Bruyne. Když do závěrečného hvizdu chybělo dvacet minut, devětadvacetiletý záložník Manchesteru City si pro změnu naběhl na přihrávaný balón a gólmana Schmeichela tak bez problémů překonal, 2:1.

V závěrečných minutách hry se Seveřané snažili o kýžený vyrovnávací gól a alespoň bod ze zápasu. V 87. minutě byl blízko k tomuto gólu hlavičkujcí Braithwaite, jeho zakončení ale zamířilo pouze do břevna. Belgie se tak tedy stala po Itálii druhým osmifinalistou letošníhob ME.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečný výsledek (17.6.2021):

SKUPINA B:

Dánsko - Belgie 1:2 (1:0)Branky: 2. Poulsen - 55. T. Hazard, 70. De Bruyne

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 59 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy