V národním parku České Švýcarsko hoří les. Hasiči vyhlásili 3. stupeň poplachu

V Jetřichovicích na Děčínsku hoří přibližně na čtyřech hektarech les. Večer velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň poplachu, na místě zasahuje 14 jednotek hasičů. Na místo byl povolán také policejní vrtulník. Řekl to mluvčí krajských hasičů Petr Vlacháč s tím, že hoří v Národním parku České Švýcarsko.

„Ohořelé stromy hrozí pádem a ztěžují pohyb jednotek. Zásah komplikuje těžký terén a vysoké teploty,“ doplnil mluvčí.

Deset jednotek hasičů zasahuje také v Semíně na Pardubicku, kde hořel mladý borovicový les o rozloze asi 200krát 300 metrů. Požár je lokalizovaný a předběžná škoda vyčíslena na 100 000 korun, příčinou byla zřejmě nedbalost nebo úmysl. Na Facebooku krajských hasičů to uvedla jejich mluvčí Vendula Horáková.

Hasiči měli požár nahlášený v 18:20, jeho lokalizaci ohlásil velitel zásahu krátce po 19:00. Hasiči museli podle mluvčí zřídit čerpací stanoviště, aby mohli vodu dopravovat na místo požáru. Lesní hrabanku prolévají proudy vody, aby se požár nerozšiřoval a opětovně se zasažená místa nevznítila.

Hasiči v uplynulých dvou dnech zaznamenali v Česku 177 požárů, což je výrazně nad normálem. Dlouhodobý denní průměr je 48 požárů. Hasiči proto varují před ohněm i v dalších dnech, kdy má být velmi teplé a suché počasí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) také vydal výstrahu k nebezpečí požárů, která platí pro celou Českou republiku až do pondělní půlnoci.

Tagy: