Lidská práva ustupují ve světě nejvíc za poslední desetiletí, zní z OSN

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová dnes vyzvala k "soustředěné akci", která by odvrátila podle ní největší ústup lidských práv ve světě za poslední desetiletí. V projevu kritizovala situaci v Číně, Rusku, Bělorusku či Etiopii.

"Abychom se dostali z nejrozsáhlejší a nejhlubší kaskády neúspěchů na poli lidských práv za našich životů, potřebujeme vizi a soustředěnou akci," uvedla podle agentury AFP Bacheletová u příležitosti zahájení 47. zasedání Rady OSN pro lidská práva. "Extrémní chudoba, nerovnosti a bezpráví jsou na vzestupu. Demokratický a občanský prostor se drolí," dodala.

Ohledně Číny řekla, že je v kontaktu s tamními úřady v souvislosti s návštěvou Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kterou by podle svých slov mohla uskutečnit ještě letos. S Pekingem vyjednává o podmínkách návštěvy, do které ji tlačí především západní země, od září 2018. Podle lidskoprávních organizací je v Sin-ťiangu drženo ve zvláštních táborech přes milion muslimských Ujgurů a příslušníků dalších menšin.

Bývalá prezidentka Chile odsoudila také "hrůzný dopad" čínského zákona o národní bezpečnosti na poloautonomní Hongkong, který se podle ní v posledním roce stal nástrojem na umlčování tamních kritiků Pekingu. Na jeho základě bylo zatčeno 107 lidí a 57 formálně obviněno, první procesy začínají tento týden.

Bacheletová podrobila kritice také nedávná opatření Kremlu, kterými podle ní zúžil prostor pro vyjadřování nesouhlasných názorů i možnost opozice kandidovat v zářijových parlamentních volbách.

Znepokojivá je podle komisařky také snaha úřadů rozbít hnutí vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Jeho organizace dostaly začátkem měsíce soudní zákaz činnosti z důvodu "extremismu". Prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který zakazuje členům a sponzorům organizací označeným za extremistické kandidovat ve volbách.

"Vyzývám Rusko, aby dodržovalo občanská a politická práva," dodala s tím, že ruské úřady by měly skoncovat s jednostranným nálepkováním obyčejných jednotlivců, novinářů a nevládních organizací jako "extremistů", "zahraničních agentů" či "nežádoucích organizací".

Vysoká komisařka zmínila také situaci v Bělorusku, z nějž dostává "řadu zpráv o svévolném zatýkání, věznění, mučení a týrání". Evropská unie dnes schválila hospodářské sankce proti režimu Alexandra Lukašenka.

Bacheletová také uvedla, že ji "hluboce rozrušily" zprávy z etiopského regionu Tigraj, kde je v důsledku války ohroženo hladomorem přibližně 350.000 lidí. Oblast je podle ní zasažena bezprávím v podobě vražd, svévolného zatýkání i sexuálně motivovaného násilí.

Související

Více souvisejících

OSN lidská práva

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy