Milion chvilek chystá kontaktní kampaň na podporu koalic proti hnutí ANO

Spolek Milion chvilek chystá kontaktní kampaň mezi voliči namířenou na podporu koalic, které mají šanci získat v podzimních sněmovních volbách většinu, tedy koalic Spolu a Pirátů se Starosty. Do kampaně chce zapojit herce a zpěváky a jen v září chce uspořádat nejméně stovku debat s občany. Představitelé spolku to uvedli na dnešní tiskové konferenci.

Spolek chce také vybudovat síť lidí, kteří se zavážou roznést připravené plakáty v místech svého bydliště. Na plakátech se bude spolek ptát lidí, zda vědí, že budou volby a co o nich soudí. Chce oslovovat hlavně nerozhodnuté lidi, prvovoliče nebo nevoliče.

Koordinátor kontaktní kampaně Damián Koch řekl, že velká část lidí se rozhoduje krátce před volbami, a proto těžiště kampaně bude v září a na začátku října. "Do kampaně se může zapojit opravdu každý, není třeba procházet žádným velkým školením, stačí si přečíst pár informací o tom, co se hodí vědět," popsal. Nyní má spolek podle něj asi stovku dobrovolníků, ale doufá, že v září budou spolupracovníků tisíce.

Předseda spolku Benjamin Roll řekl, že existují i další strany, které pokládá za "bezpečné“, ale spolek nyní podporuje ty, které mají šanci uspět ve volbách a získat ve Sněmovně většinu. "Demokratické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně udělaly v posledních dvou letech zásadní posun kupředu. Vyslyšely poptávku veřejnosti a spojily se do volebních koalic," řekl Roll. Podle něj se však na základě aktuálních průzkumů ukazuje, že nakonec rozhodne ve volbách jen velmi malý počet hlasů a předvolební kampaň bude přiostřovat.

"Abychom skutečně jako česká společnost vykročili ke změně, potřebujeme nejen výhru demokratických stran, potřebujeme alespoň 120 nových poslanců z demokratických stran, kteří dokážou čelit i dalšímu ohýbání ústavy od našeho prezidenta a již avizovanému nerespektování výsledku voleb,“ řekl Roll. Prezident podle něj nechce respektovat výsledky voleb tím, že po volbách nebude jmenovat premiéra z vítězné koalice, ale ze strany, která bude mít nejvíc mandátů.

Koch uvedl, že ať už vznikne vláda jakákoli, bude Milion chvilek dál plnit roli hlídacího psa. Roll také poznamenal, že spolek nedává zmíněným stranám bianco šek. Pokud by se zpronevěřily svým slibům, bude zapotřebí kritizovat i je, podotkl.

Spolek Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017. Pořádá protesty a demonstrace, v nichž upozorňuje na kauzy spojené především s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Podle spolku je premiér ve střetu zájmů a nedodržuje volební sliby. Předloni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250.000 lidí.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 3 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

Recenze: Jedna noc. Další česká exkurze do života lidí na dně je frustrující

Do českých kin vstupuje sociální drama s ambicemi o sociologický přesah a adrenalinem napumpované vyprávění. Sonda do života lidí na hraně možností a sil je však příliš uzavřená do sebe, topí se v hysterické rétorice a otravuje svou zacykleností. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy