Odborníci jsou proti návratu roušek ve vnitřních prostorech, ministr Vojtěch ho přesto navrhne

Klinická skupina ministerstva zdravotnictví nadále doporučuje ve vnitřních prostorech používat respirátory. Shodla se na tom už 14. června. I přes to ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch v minulých dnech oznámil, že vládě příští týden navrhne, aby lidé mohli v obchodech nebo třeba MHD od 1. července nosit jen chirurgické roušky.

Praha (Aktualizováno: 10:55 23. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující v MHD v Praze.

Ministr zdravotnictví Vojtěch chce na léto povolit i nošení chirurgických roušek třeba v hromadné dopravě. Rozhodnout by měl resort příští týden | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Šéf resortu zdravotnictví se na návratu chirurgických roušek ve vnitřních prostorech domluvil s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou.

„Vzhledem k epidemické situaci, ve které se nacházíme, kdy ta situace se všeobecně zklidňuje, si myslím, že si to můžeme dovolit,“ uvedl k tomu po pondělním jednání vlády.

Léto bez roušek? Záleží na tom, jak poroste proočkovanost, říká epidemiolog Chlíbek

Číst článek

Dodal, že o odborné stanovisko požádal Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES), v níž prý na změně není shoda.

To samé podle ministra Vojtěcha platí v případě klinické skupiny ministerstva zdravotnictví. Podle záznamu z jejího jednání 14. června ale odborníci vlastní stanovisko k návratu roušek ve vnitřních prostorech přijali. A je negativní.

„Klinická skupina je pro zachování použití respirátorů všude ve vnitřních prostorech, kde není možné udržet odstup větší než dva metry,“ píše se v dokumentu.

Pro alternativu v podobě nošení roušek ve vnitřních prostorech bylo pět členů poradní skupiny resortu zdravotnictví, proti sedm a dva se zdrželi.

Nakažlivější delta

K variantě nechat povinné respirátory ve vnitřních prostorech se kloní i epidemiolog a šéf skupiny MeSES Petr Smejkal: „Vzpomeňme si, proč jsme vyměnili roušky za respirátory. Bylo to kvůli britské mutaci. Bylo to možná trochu pozdě, ale respirátor vám poskytuje větší ochranu než rouška, takže mutace, která má reprodukční číslo o pár stupňů větší, potřebuje větší ochranu.“

Epidemiolog Jan Kynčl negativní stanovisko klinické skupiny k návratu roušek do vnitřních prostor vysvětlil šířením mutací koronaviru, zvlášť o 60 procent nakažlivější varianty delta.

Česko má za úterý 131 nových případů covidu, o třetinu méně než před týdnem

Číst článek

„Respirátor splňuje vyšší úroveň ochrany než rouška. Rouška je dominantně ochrana pro nemocného, aby nešířil infekci na okolí,“ popsal pro Radiožurnál. Podle něj je ale lepší jakákoli ochrana dýchacích cest než žádná.

„Já bych se v tomhle období spokojila s rouškou,“ uvedla primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí ve Fakultní nemocnici Bulovka Hana Roháčová. Byla jednou z pěti hlasujících, kteří by – stejně jako ministr Vojtěch – návrat roušek ve vnitřních prostorech podpořila.

Klinická skupina řešila také možnost, že by typ ochrany dýchacích cest byl vázaný na incidenci onemocnění, případně na proočkovanost. K žádnému závěru ale nedospěla.

Obecně ale doporučuje, aby byli lidé při každé příležitosti upozorňováni, ať nezapomínají ochranu dýchacích cest používat. Už dříve klinická skupina navrhovala, aby lidé respirátory uvnitř neodkládali do 1. září.

Janetta Němcová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme