Lídři se v Bruselu neshodli na uspořádání schůzky s ruským prezidentem Putinem, oznámila Merkelová

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se neshodli na uspořádání vrcholné schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Novinářům to při odchodu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Návrh Německa a Francie po tříhodinovém nočním jednání summitu v Bruselu odmítly některé země, které chtějí, aby Moskva před rozhovory na nejvyšší úrovni začala plnit některé unijní požadavky.

Brusel (Aktualizováno: 3:54 25. 6. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: Stefanie Loos | Zdroj: Reuters

Závěry summitu tak hovoří o možnostech dialogu v oblastech společného zájmu, zároveň ale vyzývají též k přípravě možných dalších ekonomických sankcí. Celkově se nesou ve výrazně méně příznivém tónu pro Moskvu, než byl původní text navrhovaný Berlínem a Paříží.

Vztahy EU a Ruska jsou podle unijních představitelů i v souvislosti s nepřátelskými akcemi na území některých členských zemí bloku včetně Česka na nejhorší úrovni za dlouhá léta. Prezidenti a premiéři sedmadvacítky proto vyzvali Evropskou komisi, aby připravila „možnosti pro nová restriktivní opatření včetně ekonomických sankcí“.

Evropský parlament schválil klimatický zákon. Zavádí přísnější emisní cíle

Číst článek

Německo a Francie se zároveň pokoušely prosadit vstřícnější tón včetně oné možné schůzky s Putinem, která se však po tlaku zvláště Polska a pobaltských zemí do závěrů summitu nedostala.

„Dnes jsme se nedokázali shodnout, že se ihned sejdeme na nejvyšší úrovni, ale pro mě je důležité, že formát dialogu zůstává a že na něm pracujeme,“ řekla po jednání Merkelová, která litovala, že summit neučinil „odvážnější krok“.

Lídři v závěrech pouze vytyčili možné oblasti spolupráce v otázkách společných zájmů jako jsou klimatické změny, zdravotní politika, jaderná dohoda s Íránem či krize v Sýrii a Libyi. „V tomto kontextu Evropská rada prozkoumá formáty a podmíněnosti dialogu s Ruskem,“ uvádí závěry summitu větu, u níž byla v původním návrhu zmínka o vrcholné schůzce.

Litevský prezident Gitanas Nauséda označil summitovou diskusi o Rusku za tvrdou. EU má podle něj zvážit možnosti dialogu s Moskvou, který by nebyl proti jejím vlastním zájmům. „Je příliš brzy, protože jsme dosud neviděli žádné radikální změny postojů,“ řekl k možné schůzce s Putinem prezident pobaltské země.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme