Rodina, přátelé a filmoví kolegové se rozloučili s herečkou Libuší Šafránkovou na smuteční mši

V kostele svaté Anežky v pražských Roztylech se konala smuteční mše za Libuši Šafránkovou. S herečkou se přišly rozloučit desítky lidí, rodina i filmoví a divadelní kolegové. Už dopoledne na Roztylské náměstí nosili věnce, květiny i svíčky.

Od zpravodaje z místa Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smuteční mše za herečku Libuši Šafránkovou.

Smuteční mše za herečku Libuši Šafránkovou. | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Do kostela svaté Anežky hosté postupně přicházeli už kolem 15. hodiny. Vzpomínali s přáteli na osobnost Libuše Šafránkové i na její velkou profesionalitu. Pozvaní byli přátelé, rodina i herečtí a filmoví kolegové.

‚Byla to naše nejoblíbenější herečka.‘ Před Činoherním klubem zapalovali lidé svíčky za Šafránkovou

Číst článek

Dorazila mimo jiné i bývalá první dáma Dagmar Havlová, herečky Eliška Balzerová nebo Naďa Konvalinková. Ta vzpomínala na Šafránkovou takto: „Libuška Šafránková je anděl, který přišel na zem a teď se vrátil domů, ale díky těm darům, které nám tu zanechal, s námi zůstane na pořád. Ona byla zářící, jiskřivá, radostná a dychtivá.“

V kostele byla vystavená rakev ze světlého dřeva, na které stojí růžový střevíček. Ten má připomínat zásadní roli Libuše Šafránkové – Popelku. Schodiště kostela svaté Anežky lemovaly věnce u vstupu, mimo jiné od mnoha divadel, pražské FAMU nebo Karlovarského filmového festivalu.

Přenos pro veřejnost

Veřejnost mohla mši sledovat na velkoplošných obrazovkách s přímým přenosem, které jsou na Roztylském náměstí před kostelem. Krátce po začátku mše začalo velmi silně pršet, i tak ale přenos na místě sledovaly desítky lidí.

Na Libuši Šafránkovou lidé na místě vzpomínali jako na velmi oblíbenou herečku. Přijeli i z jejího rodného kraje. Od rána nosili květiny a svíčky, pokládali věnce a zapisovali se také do vzpomínkové knihy na pamětním místě.

Rolí, se kterou si většina filmových diváků Šafránkovou spojí, je filmová Popelka. Tou se herečka proslavila. Měla ale také řadu divadelních rolí, nejčastěji v Činoherním klubu, a objevovala se ve filmech Zdeňka Svěráka. Kolegové na Libuši Šafránkovou vzpomínají jako na velkou profesionálku a skvělou kolegyni.

Vojtěch Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme