Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Slovinská cyklistika není jen Pogačar a Roglič. Nejdelší etapu vyhrál Mohorič

Zatímco jeden slovinský cyklista si v 7. etapě Tour de France jel pro vítězství, druhý výrazně ztrácel. Matej Mohorič vyhrál z úniku nejdelší etapu letošního ročníku a ukázal svou sílu v kopcovitých dnech. Naopak Primož Roglič odpadl z hlavní skupiny a ztratil tři minuty. Žlutý dres drží Mathieu Van der Poel. 

Matej Mohorič
zdroj: ČTK/AP autor: Philippe Lopez

Matej Mohorič je ve stínu slavnějších kolegů, ale sám je vynikajícím jezdcem, který už dokázal vyhrát etapu na Giru i Vueltě. Nyní dokonal "trojkorunu" etapových triumfů, když z úniku ovládl nejdelší den letošní Tour de France. Mohorič se utrhl soupeřům a dojel do cíle sám s pohodlným náskokem.

"Studoval jsem to pečlivě, věděl jsem, že tahle etapa mi bude sedět. Dostal jsem se do úniku, kde ale byli skvělí soupeři, takže jsem si říkal, že nemůžu čekat. Zkusil jsem to hodně brzy a pak to zkrátka tlačil až do cíle," říkal v cíli Mohorič. "Už jsem vyhrál na Giru i Vueltě, ale tohle je ještě něco jiného," dodával.

Etapa byla také soubojem Mathieu Van der Poela s Woutem van Aertem o žlutý dres. Oba byli v úniku a bojovali do posledních kilometrů, do cíle ale dojeli společně. Van der Poel tedy ve žlutém zůstává a jeho náskok před dlouholetým rivalem zůstává na půlminutě, výrazně se ale zvýšil odstup od hlavních favoritů v čele s Tadejem Pogačarem, a to na 3:43.

Naopak Primož Roglič zažíval velmi špatný den. Jestli se v časovce zdálo, že jej utrpěná zranění tolik nelimitují, v sedmé etapě odpadl v největším stoupání z hlavní skupiny a ztratil tři minuty. Snaha o zisk žlutého dresu tak v jeho případě dostala další výraznou ránu. 

Jak etapa probíhala?

Byl to nejdelší a velmi strhující den. Když peloton nechal odjet třicetičlennou skupinu se jmény jako Vincenzo Nibali, Wout van Aert a Mathieu Van der Poel, bylo rázem jasné, že stíhat takovou sílu bude takřka nemožným úkolem. To se také potvrdilo. Na 249 kilometrech trasy probíhala bitva o etapu, o žlutý dres a také o body do různých klasifikací.

Jako by se bojovalo na všech frontách. Pro vítěztsví si jel Matej Mohorič, který utrhl v posledním výrazném stoupání Brenta van Moera, nešťastného uprchlíka ze 4. etapy, kde byl dojet 150 metrů před cílem. Mohorič se mu vzdálil a ukázal, že slovinská cyklistika není jen Tadej Pogačar a Primož Roglič.

Posledně jmenovaný měl úplně jiné starosti, neboť ve stejném stoupání nestačil hlavní skupině favoritů. Snad se projevily následky jeho pádu z úvodu závodu, dvojnásobný vítěz španělské Vuelty ale nestíhal tempo a ztrácel, navíc k sobě neměl jediného z domestiků. S vítězstvím na Tour to bude pro Rogliče letos velmi složité. Roglič nakonec ztratil tři minuty na Pogačara a spol., čímž se ještě více propadl průběžným pořadím. 

7. etapa: Vierzon - Le Creusot (249,5 km):

1. Mohorič (Slovin./Bahrajn Victorious) 5:28:20, 2. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) -1:20, 3. Cort (Dán./EF Education-Nippo), 4. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix), 5. Asgreen (Dán./Deceuninck-Quick Step), 6. Bonnamour (Fr./B&B Hotels p/b KTM), 7. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), 8. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) všichni -1:40, 9. Van Moer (Belg./Lotto-Soudal) -1:44, 10. Godon (Fr./AG2R-Citroën) -2:45, ...151. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -18:37.

Průběžné pořadí: 1. Van der Poel 25:39:17, 2. Van Aert -30, 3. Asgreen -1:49, 4. Mohorič -3:01, 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -3:43, 6. Nibali (It./Trek-Segafredo) -4:12, 7. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) -4:23, 8. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -4:56, 9. Latour (Fr./TotalEnergies) -5:03, 10. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -5:04, ...146. Vakoč -43:50.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články