Merkelová a Johnson jednali o brexitu, pandemii a cestovních restrikcích

Angela Merkelová dnes při své poslední cestě do Británie v roli německé kancléřky jednala s britským premiérem Borisem Johnsonem o sporných otázkách ve vzájemných vztazích po brexitu a obavách spojených s pandemií covidu-19.

Německá politička kvůli šíření nakažlivější mutace koronaviru zvané delta kritizuje rozhodnutí naplnit britské stadiony při závěrečných zápasech fotbalového mistrovství Evropy. Johnson zase vyjádřil nelibost nad tím, že Německo uplatňuje restrikce i proti plně očkovaným cestovatelům z Británie.

Merkelová a Johnson se setkali na venkovském sídle britských premiérů v Chequers u Londýna a hovořili i o řadě neshod ve vzájemných vztazích. Londýn například v poslední době ostře kritizoval, že Německo požaduje po cestovatelích z Británie povinnou dvoutýdenní karanténu i v případě, že mají za sebou obě dávky vakcíny proti covidu-19. Kancléřka ale uvedla, že toto pravidlo by se mohlo brzy změnit.

"Jak víte, tak naše restrikce pro cestovatele neustále přehodnocujeme a domnívám se, že osoby po dvou dávkách vakcíny budou v dohledné budoucnosti... moci cestovat bez nutnosti karantény," řekla na tiskové konferenci Merkelová.

V Británii vzbuzuje rozhořčení i fakt, že Evropská unie zatím pro vydání covidových certifikátů, které umožňují přeshraniční cestování bez dalších omezení, neuznává očkování vakcínou AstraZeneca vyrobenou v Indii. Tu dostalo v Británii asi pět milionů lidí, kterým proto hrozí, že se do některých evropských zemí nedostanou ani po plném očkování.

Německo zase vidí kriticky množství lidí, kteří se svolením UEFA zamíří v Londýně sledovat semifinále a finále fotbalového mistrovství Evropy. "V Německu jsme dovolili navštívit zápasy na mnichovském stadionu menšímu počtu lidí... Mám obavy, zda (kapacita britských stadionů) není příliš vysoká," uvedla kancléřka. Johnson řekl, že se v této věci hodlá řídit "doporučením expertů". Zatím se počítá s tím, že na stadionu ve Wembley bude moci být při závěrečných zápasech až 60.000 lidí, což jsou dvě třetiny kapacity.

Vztahy Británie s Evropskou unií se poslední dobou vyostřily i kvůli sporu o převoz chlazených masných výrobků z Británie do Severního Irska, který zakazuje brexitová dohoda mezi Londýnem a Bruselem. "Musíme ještě dořešit spoustu otázek... Jsem si jistý, že to dokážeme díky dobré vůli a trpělivosti," řekl Johnson.

Pro kancléřku je nynější návštěva už 22. cestou do Británie za posledních 16 let u moci, s Johnsonem naposledy hovořila na červnovém summitu zemí G7 v Cornwallu. Merkelová pozdravila při virtuálním setkání i členy britského kabinetu. Naposledy měl ze zahraničních státníků tuto příležitost americký prezident Bill Clinton v roce 1997, upozornila stanice Sky News.

Merkelovou dnes na hradě Windsoru přijala i britská panovnice Alžběta II.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Boris Johnson

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 9 hodinami

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy