Státní zdravotní ústav registruje 126 případů delta mutace, její výskyt se v Česku mírně zvyšuje

Laboratoře tento týden potvrdily sekvenováním šest nových případů koronavirové mutace delta. Čtyři na jižní Moravě a dva v Praze. Informoval o tom Státní zdravotní ústav s tím, že případů této mutace, která se poprvé objevila v Indii, bylo dohromady potvrzeno 126. Vzrůstající trend výskytu ukazují i diskriminační PCR testy, řekla Radiožurnálu vedoucí Národní referenční laboratoře (NRL) Helena Jiřincová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrace koronaviru, kterou vytvořilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí

Ilustrace koronaviru, kterou vytvořilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí | Zdroj: Reuters

„Detekce varianty delta v Česku mírně narůstá, byť nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend. Je pravděpodobné, že vzestupný trend může pokračovat i přes přijatá opatření proti importu viru na naše území,“ říká Jiřincová.

Neočkování si budou časem testy na koronavirus platit sami, plánuje ministr Vojtěch

Číst článek

„My jsme v tomto týdnu provedli zhruba sto diskriminačních PCR testů. V tomto případě máme indikovaných zhruba sedmdesát procent varianty delta a třicet procent varianty alfa,“ dodává.

Diskriminační testy jsou prováděny na pozitivních PCR testech. Na nich se následně zjistí, zda je přítomná některá z mutací koronaviru. „Tedy, pokud hovoříme o záchytu 70 procent varianty delta u diskriminačních PCR testů, jedná se o procenta nikoli z čísla všech provedených PCR testů, ale pouze z té části testů, které byly jednoznačně pozitivní,“ vysvětluje rozdíl mezi klasickým a diskriminačním PCR testem ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

V rámci vzorků zaslaných z laboratoří v tomto týdnu do NRL na diskriminační PCR bylo provedeno vyšetření 106 vzorků, přičemž v 73 případech se jedná o variantu delta, ve třech případech o suspektní variantu P1 nebo jinou variantu nesoucí mutaci E484K, a ve 30 případech o variantu alfa. Poměry variant v rámci diskriminačních PCR mohou být zkresleny malými čísly a cíleným výběrem.

Matěj Skalický, voj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme