V pátek přibylo přes 160 nakažených, reprodukční číslo dál roste

Laboratoře v Česku odhalily v pátek 165 nakažených koronavirem, podobně jako ve čtvrtek. V mezitýdenním srovnání je to ale opět více, tentokrát zhruba o třicítku případů. Reprodukční číslo stouplo na 1,3 z předchozích 1,25.

Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, je čtvrtým dnem, výše bylo naposledy na začátku ledna. Momentálně připadá v Česku v uplynulých sedmi dnech na 100.000 obyvatel přibližně osm nakažených. Data dnes ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo později než obvykle. Web měl technické problémy, řekla ČTK mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Lenka Svobodová. Aktualizace dat v noci neproběhla korektně, přehledy se tak ráno na webu zobrazily nesprávně, web byl poté přepnutý do servisního stavu.

Denní nárůst nových případů koronaviru v tomto týdnu byl v mezitýdenním srovnání pokaždé vyšší. V pondělí přibylo 148 pozitivních, v úterý 156, ve středu 136 a ve čtvrtek 166. Z regionů registruje nejvyšší nárůsty pražská hygienická stanice, za pátek je to 57 nových případů, tedy zhruba třetina z celkového nárůstu.

Vláda ve čtvrtek kvůli obavám ze šíření delta varianty zpřísnila způsob prokazování bezinfekčnosti a ohlásila zavedení povinných testů při návratu do ČR ze zahraničí. Změny budou platit od pátku 9. července. Podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Heleny Jiřincové detekce varianty delta v ČR mírně narůstá, byť nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend. "Je pravděpodobné, že vzestupný trend může pokračovat i přes přijatá opatření proti importu viru na naše území," uvedla. Laboratoře v Česku zatím potvrdily 126 případů koronaviru varianty delta. Od pondělí jich přibylo šest, čtyři v Jihomoravském kraji a dva v Praze.

Od loňského začátku epidemie se koronavirus potvrdil u 1,667.796 lidí, přes 98 procent z nich se vyléčilo a 30.310 s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo. Na tento týden připadají zatím tři oběti. V nemocnicích je nyní s covidem 42 lidí, zhruba o dvacítku méně než před týdnem. Ve vážném stavu bylo v pátek osm pacientů.

Testů v pátek laboratoře provedly téměř 142.000, zhruba stejně jako před týdnem, většina byla antigenních. Přesnějších PCR testů bylo ale tento pátek v mezitýdenním srovnání asi o 17.000 více. U nejčastěji prováděných testů - preventivních - je nyní podíl pozitivních na hodnotě 0,05 procenta. Kolem 0,7 procenta byla v pátek pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činí podíl 0,3 procenta. Když epidemie na jaře vrcholila, byla pozitiva testů mnohonásobně vyšší.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

před 10 hodinami

Joe Biden

USA povolily Ukrajině používat jejich zbraně k útokům v Rusku

Spojené státy udělily Ukrajině povolení využít jimi dodané zbraně k útokům na území Ruska, avšak výlučně v blízkosti města Charkov, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný zdroj z USA. Podle agentury Reuters jde o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena, který dosud rozhodně odmítal umožnit Ukrajině využívat americké zbraně k úderům na území Ruska.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jens Stoltenberg

Je čas povolit Ukrajině útočit v Rusku, opět vyzval Stoltenberg

Členské státy Severoatlantické aliance (NATO) by měly zvážit zrušení omezení na používání jimi dodaných zbraní Ukrajině pouze na okupovaném území a povolit Kyjevu útočit jimi i na cíle v Rusku. V Praze to prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg, informuje agentura Reuters.

před 11 hodinami

Stoltenberg údajně chce, aby země daly Ukrajině 40 miliard eur ročně

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg plánuje požádat spojence, aby se zavázali poskytnout 40 miliard eur ročně na financování vojenské pomoci pro Ukrajinu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy