„Nácek“ Volný nepatří do Česka. Vyhodit! Přidal se i Petr Fiala, profesorsky

07.07.2021 21:08

Kontroverzní poslanec Lubomír Volný se opět postaral o rozruch. Tentokrát ho musela z jednacího sálu Sněmovny vyvádět ochranka. Nezařazený poslanec totiž odmítal opustit řečnický pultík. Kritické reakce na jeho chování na sebe nenechaly dlouho čekat. Podle některých tito „novodobí náckové“ do demokratického parlamentu nepatří.

„Nácek“ Volný nepatří do Česka. Vyhodit! Přidal se i Petr Fiala, profesorsky
Foto: PSP
Popisek: Poslanec Lubomír Volný blokuje místo u řečnického pultíku v jednacím sále sněmovny

Výrazně odmítavě se ke způsobu jednání poslance vyjádřil například šéf ODS Petr Fiala. Podle něj chování poslance je na hraně. „V PS diskutujme, klidně se i hádejme, ale dodržujme při tom základní principy politické kultury. Chování poslance Volného je za hranou přijatelnosti. Věřím, že občané budou na podzim volit tak, aby jejich zájmy hájili v PS demokraté, ne extremisté,“ rýpl si na Twitteru Fiala.

 

 

Anketa

Měla by mít Česká republika na Evropské radě i nadále právo veta?

99%
0%
hlasovalo: 13838 lidí
Volný totiž ve středu blokoval jednání o zákonu, díky kterému by mohli volit i lidé v karanténě nebo izolaci. Svoji obstrukci započal po příchodu k řečnickému pultu. Mlčky zde seděl přes pět minut a nedbal pokynů předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), aby prostor pultu opustil. Schůze proto byla přerušena a Volného ze Sněmovny vyvedla ochranka s policií.

Kritice takového postupu se neubránili ani někteří novináři. Josef Kopecký z iDNES.cz se například na Twitteru rozčílil nad chováním nezařazeného poslance. „Do parlamentu demokratické země nepatří ani novodobí náckové, ani chování, ke kterému se nerozpakují uchýlit. Demokracie se musí bránit proti těm, kteří se jí snaží ‚zakroutit krkem‘...,“ napsal.

 

Novinářka z ČT Zuzana Černá si pak přisadila, že někteří poslanci se evidentně snaží vrýt do paměti za každou cenu. „Někteří poslanci se fakt snaží, aby po nich něco zůstalo… jeden z Ostravy třeba urval mikrofony u řečniště, když ne a ne opustit místo, kde ani neměl co říct,“ napsala.

 

 

Na stole totiž poslanci měli předlohu umožňující zvláštní způsoby hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny. Lidé by tak mohli volit z vlastního automobilu, nebo by k nim domů mohla přijít speciální komise se zvláštní volební schránkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

13:05 Benda k čachrům s vědeckými pracemi: Kdybych věděl, že bude toto téma, tak nepřijdu

O výměně ministrů pro vědu, výzkum a inovace a o korespondenční volbě diskutovali v Partii na CNN Pr…