Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo nesdílí Babiše, není Čech! Nic pitomějšího už letos neseženete

Pavel Jégl
Pavel Jégl
20. 7. 2021
 15 680

Ve svém snění číslo dvě vidí Andrej Babiš zemi bohatstvím a vládními dary oplývající. Nepíše ale, na kterých stromech rostou peníze, ze kterých to vše zaplatí.

Kdo nesdílí Babiše, není Čech! Nic pitomějšího už letos neseženete
Zdroj: Úřad vlády ČR

Andrej Babiš vypustil předvolení spisek Sdílejte, než to zakážou! A hned zkraje vám vysvětlím, proč si tuhle knihu stáhnout nebo objednat...

Jednoduše proto, že je unikátní – spisek s pitomějším názvem, s větší náloží narcismu a kýčovitější agitku letos v létě nejspíš neseženete.

Ve formátu PDF má kniha 413 stran. Ale bez obav, jsou v ní velká písmenka i kupa obrázků. A pokud nechcete mrhat časem a číst stránku po stránce, můžete o samotném obsahu knihy získat představu četbou výstižných názvů kapitol.

V prvním případě chaotická výprava, ve druhém chaotická politika a chaotické vize.

Jak z Cimrmanů

Vzpomínáte na scénu, kdy cimrmanologové pro urychlení hry Dobytí severního pólu (Čechem Karlem Němcem) čtou jen názvy kapitol, protože se „na cestě z nejsevernějšího sibiřského nádraží k pobřeží Ledového oceánu nestalo nic mimořádného“?

Andrej Babiš
Magazín Finmag

Nedělejte ze mě Hitlera

Tenhle rozhovor je dneska už legendou. Dřív, než se Andrej Babiš v roce 2017 ujal žezla českého státu, si s ním otevřeně popovídal Michal Kašpárek. A nesoustředil se jen na Babišovy politické ambice. Chtěl hlavně poznat, kdo to Andrej Babiš vlastně je. Mimo jiné se tak rozhovor točí kolem toho, co Babiš čte, v co věří a co všechno mu překáží v plánu udělat z republiky rodinnou firmu...

Část cesty zde vypadá (ve zkrácené formě) takto: Slavnostní překročení 70. rovnoběžky. Ztratili jsme kompas. Bloudíme v mlze. Prohlídka petrohradské Ermitáže. Další překročení 70. rovnoběžky…

Když obdobně naložíte s Babišovým spiskem, vytáhnete názvy kapitol a mezititulky, dostanete tento výsledek:

To nejhorší z migrace. Jsou i u nás. Úžasný porod. Moje Monika. Kaiserschmarrn (recept na rakouský trhanec se švestkovým pyré). Holky ze sekretariátu. Co jsme udělali pro lidi. Peníze lidem. Makáme. Opoziční mudrcové. Druhá vlna. Zachráníme tisíce životů. Ať žijí zahrádkáři! Co znamená být Čechem.

V prvním případě chaotická výprava, při které si polárníci zapomněli vzít zásoby jídla na zpáteční cestu, ve druhém chaotická politika a chaotické vize.

Bezstarostná jízda, před kterou varují ekonomičtí a opoziční škarohlídi, bude po volbách pokračovat, pokud se Babiš stane znovu předsedou vlády...

Na kterých stromech rostou peníze?

Také nejnovější premiérova kniha, přesněji kniha psaná jeho ghostwriterem či ghostwritery, dokazuje, že nikdo vám nemůže dát tolik, kolik vám Babiš slíbí. Předseda vlády ve svém snění číslo dvě vidí zemi bohatstvím a vládními dary oplývající – od německých platů přes byty za 16 tisíc korun za metr čtvereční, po týden v lázních zdarma pro všechny ženy k sedmdesátým narozeninám.

Andrej Babiš
Andrej Babiš / Twitter

Drzé čelo a teflonové svědomí. Babiš je klasický kapitalista, který dělá ze všech zboží

Zatloukat, zatloukat, zatloukat. A když na něco přece jen přijdou, zase zatloukat. Plzákovská strategie premiéra Andreje Babiše, kterou používá ve všech svých problémových kauzách, od Čapího hnízda po střety zájmů a vlastnictví nevlastnictví Agrofertu, se během Babišových čtyř let v čele vlády skvěle osvědčila, píše komentátor Petr Fischer.

Nezdržuje se přitom vysvětlováním, na kterých stromech rostou peníze, ze kterých to všechno zaplatí. A kdy je bude česat. Všechen ten pokrok je v knize koncentrován v několikrát opakovaném výkřiku: Jedeme!

To znamená jediné – bezstarostná jízda, před kterou varují ekonomičtí a opoziční škarohlídi, bude po volbách pokračovat, pokud se Babiš stane znovu předsedou vlády.

„Nenechte se napálit strašením opozice. I navzdory pandemii jsme za rok 2020 zůstali čtvrtou nejméně zadluženou zemí Evropské unie,“ připomíná Babiš. Má pravdu. Jenže ji neříká celou. Zbývá dodat, že v predikci Mezinárodního měnového fondu je Česko zemí s druhým nejvyšším očekávaným růstem dluhu v Unii.

Několik dalších let nicméně můžeme v bezstarostné jízdě pokračovat – dokud nám budou půjčovat a dokud budeme mít na úroky. Takže Babišovi se nakonec dá věřit, když píše: „Je to naposled, co kandiduju do Sněmovny.“

Za několik let se státní finance dostanou na hranici, kdy se spustí dluhová brzda a nastane doba zkracování (rozpočtů). A u toho Babiš už nebude chtít sekundovat.

Pokud se podíváte do kalendáře, zjistíte, že už za rok a půl budou prezidentské volby. A z Hradu by Babiš mohl mít vládu ANO pod kontrolou. Co víc, zbavil by se problémů se střetem zájmů, které má jako člen vlády.

Moje éra je ta nejúspěšnější v polistopadové historii České republiky.

Já, já, já...

Ze zmíněného spisku stříká narcismus. Cíl těch, kteří dílo dávali dohromady, bylo upozornit, že Babiš je u všeho a bez něj by nebylo líp – třeba proto, že bychom do Bruselu odváděli desátky a neměli z toho nic.

„Osobně jsem přivezl z Bruselu 42 miliard korun navíc pro Českou republiku, které jsem vyboxoval. Celkem to bylo 978 miliard,“ upozorňuje Babiš hned zkraje, na straně tři, snad aby nikoho nenechal na pochybách o svých schopnostech.

Stratég spisovatel

Andrej Babiš;
Marija Piliponyte / Shutterstock.com

Muž mnoha tváří, premiér, spisovatel. Tak nějak by v budoucnu mohl vypadat začátek Babišova profilu. A co čert nechtěl, on ty knihy vždycky tak nějak vydává před volbami. Náhodička. Na kontě má takové už dvě, vedle onoho nového spisku Sdílejte, než to zakážou! jistě mají lidé v paměti i povídání na téma O čem sním, když náhodou spím. Tehdy to byla taková brožurka, povídaní, které Babiše vykresluje jako neúnavného bojovníka za práva lidí. V plném nasazení, téměř beze spánku...

No co si budem, ono to funguje. Výsledek voleb v roce 2017 mluví za vše. Jenže, jak shrnul tady ekonom Adam Páleníček: „Hospodaření Andreje Babiše má jediný cíl: okamžitě zvyšovat jeho popularitu. Musí být dobře vidět, musí se dobře prodávat. A budoucnost? Po nás ať přijde potopa! A ti, co přijdou vládnout po něm, budou s prázdnou kasou prakticky odsouzeni k neúspěchu.“

Skromnost jde stranou, a tak se v Babišově sebehodnocení můžeme dočíst: „Moje éra je ta nejúspěšnější v polistopadové historii České republiky.“

Babiš se chlubí kdečím. Třeba tím, že v parlamentu prosadil úpravu zákona, která umožňuje, že ve školách mohou učit i odborníci, ačkoli nemají pedagogické vzdělání. Server Seznam Zprávy ale podotkl, že zákon není schválen, protože ho zablokovalo Babišovo ANO.

Celé dílo končí opakováním absurdní výzvy z jeho titulku. Je to zjevně varianta hlášky, kterou používají dezinformátoři šířící největší nesmysly...

Je to blbý, to se může líbit

Jenže Babišova volební kniha není jen o zásluhách. Samosebou se v ní dozvíte i to, že Babiše a ANO je nutné volit nejen pro jeho veleúspěchy, ale také proto, aby bylo ještě líp a aby ve Strakově akademii seděl ten, kdo je schopen stát uchránit před nepřáteli. A tak jako za časů, kdy Babiš nosil komunistickou legitimaci, jsou zase nepřátelé vnější i vnitřní.

Čtete Andreje Babiše?

Do první kategorie řadí premiér Brusel a staré státy Unie, které nám nutí uprchlíky. Do druhé „zrádce Piráty“, kteří by je zase vítali. A tak tomu, kdo je Čech a vlastenec, nezbývá než volit Babiše.

Celé dílo pak končí opakováním absurdní výzvy z jeho titulku Sdílejte, než to zakážou! Je to zjevně varianta hlášky Sdílejte, než to smažou, kterou používají dezinformátoři šířící největší nesmysly typu: Vakcíny mění vaše DNA.

Titulek každopádně nepadl daleko od těchto inspirátorů. Také v Babišově spisku je nesmyslů a demagogie vrchovatě. To ale neznamená, že svůj marketingový účel nesplní.

Nakonec to může skončit tak, jak říkával Jan Werich: „To je blbý, to se bude líbit.“

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
100
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej Babišdomácí politikaknihykomentářvolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo