Další vakcína proti covidu-19? Evropská léková agentura zahájila hodnocení přípravku Vidprevtyn

Evropská léková agentura (EMA) začala posuzovat vakcínu proti covidu-19 od francouzské farmaceutické společnosti Sanofi Pasteur a britské GlaxoSmithKline (GSK). Přípravek Vidprevtyn by se v případě schválení mohl stát pátou vakcínou proti covidu, která se může nouzově používat na území Evropské unie. O zahájení průběžného hodnocení v úterý agentura informovala na svých stránkách.

Amsterodam Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotník dostává vakcínu v jedné z nemocnic v portugalském Lisabonu

V Evropské unii byly dosud schváleny čtyři vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.(ilustrační foto) | Foto: Pedro Nunes | Zdroj: Reuters

Vidprevtyn je vakcína na bázi bílkovin, má umožnit tělu produkovat protilátky proti viru. Používá stejnou technologii jako jedna z vakcín proti sezonní chřipce společnosti Sanofi. GlaxoSmithKline dodá adjuvant, tedy látku posilující účinek.

Česko zatím u zdravotníků neuvažuje o povinném očkování proti covidu. Vojtěch se obává odlivu lidí

Číst článek

Podle dostupných údajů z laboratorních testů a prvních klinických studií na dospělých by přípravek mohl chránit před onemocněním covid-19, uvedla agentura. Průběžný proces bude pokračovat, dokud nebude mít agentura dostatek podkladů pro to, aby mohla přijmout žádost o registraci vakcíny na trhu Evropské unie.

Zatím není zřejmé, kdy bude proces hodnocení dokončen. Sanofi Pasteur a GlaxoSmithKline věří ve schválení do konce roku, napsal Reuters. Agentura schválení vakcíny pouze doporučuje, konečné rozhodnutí o registraci na unijním trhu je na Evropské komisi.

V Evropské unii byly dosud schváleny čtyři vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Evropská léková agentura aktuálně posuzuje další čtyři vakcíny - CureVac, Novavax, Sinovac a Sputnik V.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme