O soukromé lety je stále větší zájem

O soukromé lety je stále větší zájem Zdroj: Charter Advisory

O soukromé lety je stále větší zájem
O soukromé lety je stále větší zájem
O soukromé lety je stále větší zájem
3
Fotogalerie

Letecky pohodlně, bezpečně a třeba i se psem na klíně. O privátní lety je stále větší zájem

Po roce lockdownu se většina Čechů nemůže dočkat cestování, dovolených a výletů. Proto teď tráví čas plánovaním, vybíráním nejlepší destinace a zjišťováním podmínek vstupu do daných zemí. To je totiž věc, která se od předchozích let výrazně změnila - cestující musí dodržovat bezpečnostní informace týkající se nákazy covid-19. Aby dovolená proběhla v klidu a pohodlně, je třeba se předem dobře připravit.

Každá země má svoje podmínky vstupu - ať už je to karanténa, test při příjezdu či odjezdu nebo povinná registrace. Jinak na tom není ani Česká republika, která vyžaduje rozličné  stupně ochrany při návratu z různých zemí. Ministerstvo zahraničí pracuje s Mapou cestovatele, kde podrobně ukazuje, jaké podmínky budou potřeba při odjezdu do dané země a jaké při příjezdu. Mapa by měla být pravidelně aktualizována a měly by tu být vždy ty nejčerstvější informace.

Podmínky už víte. Co teď? Ačkoliv je covid-19 stále téma číslo jedna, pro opravdu pohodlné cestování je třeba si rozmyslet i další otázky. Jakou zvolím destinaci? Kolik času chci strávit cestou? Jedu s dětmi? Chci s sebou vzít domácího mazlíčka?

Právě tyto otázky jsou často naprosto klíčové při výběru destinace i druhu dopravy. Čím dál častěji lidé toužící po klidné dovolené volí z důvodu pohodlí  privátní leteckou přepravu.. “Mnoho lidí má stále představu, že privátní let znamená multimilionáře letícího svým letadlem na večeři. My ale zajišťujeme lety nejrůznějším skupinám osob, kteří z nějakého důvodu nemohou či nechtějí využít klasické linky. Jedním z důvodů, proč lidé využívají privátní přepravy, je možnost vzít si při dodržení bezpečnostních opatření na palubu svého mazlíčka. V loňském roce jsme převezli 28 psů na palubách letadel,” říká Martin Feč, zakladatel Charter Advisory, která se na privátní a skupinové lety zaměřuje.

U domácích mazlíčků nemusí jít jen o rozmařilost či pohodlnost. Mnoho lidí s lehčími či těžšími duševními problémy například svého psa vnímá jako psychickou podporu. V USA proto funguje statut Emotional Support Animal, kdy terapeut potvrdí, že dané zvíře pomáhá zachovat pacientovi duševní klid a jeho pes může například právě na palubu letadla. V Evropě tento statut rozšířen není a zvířata musí většinou cestovat v zavazadlovém prostoru, což často stresuje zvířata i páníčky.

“Kromě pohodlné přepravy mazlíčků i samotných cestujících privátní létání charakterizuje především    operativnost a bezpečnost.  Právě v této době mnoho klientů vítá samostatné odbavení, kdy nečekají s ostatními cestujícími v odletové hale a také malé množství lidí, které na palubě potkají. Mnoho našich klientů už navíc posádku letadel zná a třeba i vyžaduje stále stejný tým pilotů a letušek, se kterými létají pravidelně,” dodává Feč.