První den olympijských her ovládli čínští sportovci. Zaujal cyklistický závod či postup českých tenistek

První den Letních olympijských her 2020 skončil, proběhlo 11 z 339 soutěží. Úvodnímu dni v Tokiu dominovali čínští závodníci, kterým se povedlo získat tři zlaté medaile. Z českého pohledu úspěšně do turnaje vstoupily tenistky, stolní tenista Jančařík, postoupit se naopak nepodařilo plavkyním.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na své si v zahajovací den olympijských her přišli fanoušci hned třiadvaceti různých sportů. O medaile se však bojovalo jen v sedmi z nich – v lukostřelbě, silniční cyklistice, šermu, judu, sportovní střelbě a vzpírání.

Olympijské hry byly zahájeny, českou výpravu přivedli na stadion Kvitová a Satoranský

Číst článek

Souboje o zlato

Bitva o úplně první medaili byla velice dramatická. Ve finále soutěže ve sportovní střelbě rozhodl o vítězství čínské střelkyně Jang Čhien poslední výstřel. Ruská závodnice Anastasie Galašinová tlak neustála a nepovedenou poslední ranou prakticky darovala zlato čínské reprezentantce.

Dalším zlatým střelcem se stal jednačtyřicetiletý Džavád Forúghí. Nejen že tento Íránec stanovil v soutěži ve vzduchové pistole nový olympijský rekord, ale zároveň získal pro svou zemi historicky první zlatou olympijskou medaili ve střelbě.

V závodě cyklistů s hromadným startem překvapil Ekvádorec Richard Carapaz, který na letošní Tour de France skončil v etapách třikrát na třetím místě. Tentokrát se s ním ale nespokojil a v závěru za sebou nechal Wouta van Aerta z Belgie i slovinského vítěze Tour de France Tadeje Pogačara.

Silniční závod nabídl parádní podívanou, v posledních šedesáti kilometrech předvedli nejlepší světoví jezdci skvělé představení, kdy se bojovalo o každý metr a nástup střídal nástup.

Pro jihoamerickou zemi šlo teprve o druhou zlatou medaili v historii olympijských her.

Van Aert a Pogačar to měli opravdu těsné

„Byl to bláznivý den. S útokem jsem čekal na správný moment. Nedokážu ani popsat, jak se cítím, tomuhle se nic nevyrovná. Je to neuvěřitelné,“ radoval se Carapaz, který rozhodl o svém triumfu během posledních šesti kilometrů závodu.

Čínští sportovci přidali ke zlaté ze sportovní střelby další tři cenné kovy. Ty zajistila vzpěračka Chou Č'-chuej, šermířka Sun I-wen (obě zlaté) a střelec Pchang Wej (bronzová). Asijská velmoc tak úspěšně vykročila za cílem překonat zisk 76 medailí z olympijských her v Riu de Janeiru.

Nejúspěšnější země prvního olympijského dne

1. Čína - 3 zlaté, 1 broznová

2. Itálie, Japonsko - 1 zlatá, 1 stříbrná

3. Jižní Korea - 1 zlatá, 2 bronzové

4. Ekvádor, Maďarsko, Írán, Kosovo, Thajsko - 1 zlatá

Česká stopa

Čeští fanoušci, kteří si dobře nastavili budíky, mohli vidět v akci celou řadu českých reprezentantů. 

Český stolní tenista Lubomír Jančařík hladce porazil v prvním kola během půl hodiny Alího Chadrávího ze Saúdské Arábie a v dalším kole narazí na Kazacha Kirilla Gerassimenka, který je ve světovém žebříčku o 39 míst nad třiatřicetiletým Čechem. Do dalších soutěží svých disciplín se dostali i skifaři Jan Fleissner, Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová.

Výborný vstup do turnaje zaznamenaly i české tenistky Markéta Vondroušová a Barbora Krejčíková. Zatímco soupeřka Krejčíkové během zápasu odstoupila, Vondroušová s Nizozemkou Bertensovou zápolila ve velkých vedrech téměř dvě hodiny. Víc sil ale měla Vondroušová a bývalé světové čtyřce ukončila rozhodujícím míčkem kariéru.

Vondroušová v těžkých podmínkám vybojovala postup. ‚Je tu velké dusno, hrálo se mi špatně‘

Číst článek

„Je hrozně fajn a bylo mi to líto. Samozřejmě jsem chtěla vyhrát, ale na druhou stranu mi to bylo fakt líto. Ona je strašně hodná a přeju jí všechno nejlepší,“ řekla Vondroušová na adresu své soupeřky.

Hůře už si vedly české plavkyně, kterým se nepovedlo kvalifikovat se do finále štafety na 4x100 metrů volným stylem. Přestože Barbora Seemanová nasadila ve druhé rozplavbě silné tempo, Češky se postupně propadly na poslední místo a celkově končí předposlední.

V Tokiu se představili i čeští cyklisté Michael Kukrle a Zdeněk Štybar. Zatímco Štybar po dvou třetinách náročného závodu odstoupil, úřadující mistr Česka Kukrle strávil 180 kilometrů v úniku a byl hodně aktivní. 

V poslední pětině trati však hvězdy ze středu pole původně osmičlennou skupinu uprchlíků dohnaly a Kukrle se propadl na 36. místo.

Kukrle tak zanechal při svém debutu pod pěti kruhy, který si před měsícem vydobyl ziskem titulu mistra republiky, dobrý dojem. „Mám z toho super pocit. Nevím, jestli je to můj nejlepší výsledek, ale určitě to je jeden z mých nejlepších výkonů,“ uvedl rodák z Mohelnice pro web své stáje Elkov Kasper.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme