Čeští basketbalisté vstoupili do olympijského turnaje vítězně. Írán ale duel zdramatizoval

Čeští basketbalisté v neděli brzy ráno středoevropského času vstoupili do olympijského turnaje v Tokiu duelem v rámci své skupiny A proti Íránu a právě nad tímto soupeřem nakonec vyhráli 84:76. Nutno však říct, že během zápasu vedli Češi daleko jasnějším rozdílem, po přestávce se ale podařilo Íráncům duel zdramatizovat a ztenčili tak český náskok, který chvílemi činil i dvacet bodů. Dalšími českými soupeři budou postupně Francouzi a Američané.

Poprvé po 41 letech se v neděli ráno středoevropského času představil český mužský basketbalový národní tým pod pěti kruhy a bylo tak proto na svěřenci kouče Ginzburga znát, že byli trochu nervóznější. Ta ale postupně vymizela, když se Češi neustále snažili dostat se do dobrých střeleckých pozic a když už se jim to podařilo, dokázali tyto šance proměnit a za chvíli si tak vybudovat slušný náskok.

Protože v úvodu druhé čtvrtiny k tomu všemu český tým přidal ještě dobrou defenzivu, nemohlo tehdy nikoho překvapit, že se na poločasovou přestávku do kabin odcházel za jasného českého vedení 46:30. Takový náskok si vypracovali Češi i díky tomu, jak jim vycházeli rychlé protiútoky. Opravdu se zdálo, že jsou už Íránci nalomení tak, že by nemuseli duel nikterak více zdramatizovat, ale opak byl nakonec pravdou.

Pomohly k tomu výrazně české ztráty míče, kterých natropil tým kolem Tomáše Satoranského za celé utkání hned patnáct a stejně tak se ke slovu přihlásila i íránská zónová obrana, přes kterou se Češi jen těžko dostávali. I proto si postupem času největší hvězda týmu Satoranský přestával věřit v útoku, ale i přesto na něj kouč Ginzbrug nadále sázel a nadále tak byl na palubovce k vidění. Česká hra se ale nijak zvlášť nelepšila, navíc přicházely chyby pod košem, stejně jako nepřesná střela z dálky. Český náskok se tam rázem ztenčil a pět minut před koncem Češi vedli už jen 69:61.

Čechům nenapomáhal ani ten fakt, že střel za tři body nebylo během duelu mnoho, vždyť jich proměnili pouhých šest z celkových třiceti pokusů. Problémy pak čechům dělal i íránský pivot Haddádí, na kterého soupeř sázel především. Tento zkušený šestatřicetiletý obr měřící 218 centimetrů se běem zápasu postaral hned o patnáct bodů. Na co se pozápasové analýzy českého realizačního týmu jistě zaměří bude pak i zábvěr zápasu, jelikož během poslední desetiminutovky inksoval více bodů, než za celé předešlé dvě čtvrtiny a česká kontrtola zápasu byla rázem tatam.

A tak to byl nakonec Schilb, jenž už se na český zmar nechtěl dívat a přidal tak v závěru dva důležité koše. Ovšem ani to nenapomohlo k nějakému výraznějšímu vítězství, které by více pomohlo Čechům k větší šanci na postup do čtvrtfinále, při kterém bude svou roli hrát i celkové skóre.

Připomeňme, že olympijský turnaj v Tokiu hraje hned 12 basketbalových národních týmů rozřazených po čtyřech do tří skupin. Kromě prvních dvou týmů, které postupují do čtvrtfinále automaticky, totiž do vyřazovacích bojů postoupí i dvě nejlepší mužstva ze třetích míst.

Olympijský turnaj basketbalistů - skupina A (25.7.2021):

Česko - Írán 84:78Nejvíce bodů: Auda 16, Schilb 12, Veselý 11, Balvín 9, Jelínek 7 – Jakchalidekordí 23, Džamšidijafarabadí 16, Haddádí 15, Chabbahramí 8, Kazemí 5. Rozhodčí Kallio (Kan.), Beker (Austr.), Yilmaz (Tur.), trestné hody 18/12:17:10, trojky 6:6, hráno bez diváků, čtvrtiny 25:19, 21:11, 21:16, 17:32

Související

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté na OH po prohře s USA končí

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.

Více souvisejících

Basketball Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy