Češi na olympiádě: Kostelecký jako nestor výpravy. Po holubech střílel už v Atlantě

Zkušenějšího člena české výpravy na hrách v Tokiu mezi sportovci nenajdete. Střelec David Kostelecký se ve 46 letech vydal na svoji šestou olympiádu. Když se akce pod pěti kruhy konala v Asii naposledy, bral v disciplíně trap zlatou medaili. Povede se mu v Japonsku to, co před 13 lety v Pekingu?

David Kostelecký (46 let), střelba

  • Disciplína: trap
  • Datum a místo narození: 12. května 1975, Brno
  • Výška a váha: 190 cm, 96 kg
  • Stav: Ženatý, manželka Lenka, synové Denis, Alan a Daniel
  • Klub: ASC Dukla Hradec Králové
  • Účast na olympiádě: 1996, 2000, 2008, 2012, 2016

10. srpna 2008 dopadal na střelnici v čínském Pekingu déšť a na mokrou zem ulehl David Kostelecký. Svoji dvouhlavňovou brokovou pušku zvedl vítězně nad sebe. V trapu – tedy střelbě na letící terče zvané „holuby“ – se David Kostelecký na olympiádě tehdy představoval potřetí, bral zlato. Svoji premiéru pod pěti kruhy si odbyl v roce 1996 v americké Atlantě.

Kousíček byl od medaile také před pěti lety v Riu de Janeiru, kde mu střelba na barevné kotoučky o průměru 108 milimetrů o tloušťce 12 milimetrů vynesla nepopulární „bramboru“. Už v Brazílii byl nejstarším členem české výpravy, titul nestora mu náleží i nyní.

Kromě triumfu na pekingské olympiádě se v souhrnu jeho úspěchů vyjímá především jedno stříbro z MS, nesmí se zapomenout ani na dvě zlata z mistrovství Evropy. A na nejvyšší stupínek pódia dosáhl také na předloňských Evropských hrách v Minsku. Ambice pro Tokio tedy jsou ty největší možné.

Zajímavé je, že Kostelecký nebo jeho reprezentační kolega Jiří Lipták měli v Tokiu více než rok uskladněné náboje, se kterými budou na olympiádě střílet. Italský výrobce tam totiž broky doručil s předstihem na řádný – loňský – termín her a už tam zůstaly.

Tagy:
Japonsko Tokio olympijské hry sport Letní olympijské hry v Tokiu 2021 David Kostelecký sportovní střelba olympijský profil trap