V Polsku zemřelo v první polovině roku o 60 tisíc lidí více než loni

V první polovině letošního roku zemřelo v Polsku přibližně o 60.000 lidí více než ve stejném období roku loňského. S odvoláním na matriční úřad o tom dnes informuje Dziennik Gazeta Prawna, podle něhož jde o důsledek pandemie způsobené šířením nového koronaviru. Za prvních 28 týdnů roku zemřelo 285.000 lidí, zatímco ve srovnatelném období loni polské úřady evidovaly 224.000 úmrtí.

Největší rozdíl je patrný na vrcholu jarní vlny pandemie, tedy na přelomu března a dubna, kdy týdně umíralo přes 13.000 lidí, upozorňuje deník. Dodává, že tato statistika zahrnuje všechna úmrtí, nikoliv jen zemřelé s covidem-19. To je o 5000 lidí více než před rokem. Jen v souvislosti s covidem-19 je v tomto období evidováno přes 700 úmrtí denně, píše list a podotýká, že jarní vlna pandemie se ukázala být podobně smrtící jako ta podzimní.

Kdyby se trend z první poloviny roku zachoval, roční počet úmrtí by byl katastrofálně vysoký, píše deník. Situace v poslední době vykazuje známky zlepšení, počet úmrtí klesl na loňskou úroveň a pohybuje se kolem 7500 týdně. Minulý týden nicméně začal stoupat počet infekcí koronavirem, ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 20procentní nárůst. Další scénář bude záviset na vývoji epidemie - zda přijde čtvrtá vlna a jak bude smrtící, dodává list. Počet úmrtí se podle něj bude odvíjet především od míry proočkovanosti a imunity obyvatel.

Přinejmenším údaj týkající se vakcinace proti covidu-19 není podle listu zatím příliš optimistický a zájem o očkování klesá. Podle údajů šéfa kanceláře polského premiéra je 56 procent dospělých Poláků buď očkováno alespoň jednou dávkou preparátu, nebo se k vakcinaci registrovali. Vláda se proto různými pobídkami snaží Poláky motivovat, nedávno například spustila loterii, které se mohou zúčastnit očkovaní obyvatelé.

Agentura PAP dnes informovala, že za uplynulý den testy prokázaly koronavirus u dalších 74 lidí. Kvůli covidu-19 ale nezemřel za uvedené období žádný člověk. Celkem v zemi s přibližně 38 miliony obyvatel ministerstvo zdravotnictví eviduje více než 2,8 milionu případů nákazy koronavirem od začátku pandemie a 75.242 zemřelých po nákaze covidem-19.

Související

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

Více souvisejících

Polsko úmrtí

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy