Čína eviduje největší nárůst nakažených od konce ledna

Čína za posledních 24 hodin zaznamenala 76 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší denní přírůstek pro tuto zemi od konce ledna. Ve srovnání s většinou světa jsou ale přírůstky v Číně, kde žije téměř 1,4 miliardy lidí, stále velmi nízké. Denní rekord zaregistrovalo také Thajsko, které dnes oznámilo 15.376 nových případů koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters.

Ohniskem nákazy v Číně je východní město Nanking, kde úřady zahájily druhé kolo testování 9,3 milionu obyvatel. Ze 76 nových čínských infekcí je 40 lokálních přenosů. Třicet devět z nich přitom připadá na provincii Ťiang-su, jejíž je Nanking metropolí. Většina případů v Nankingu je z okolí letiště. Město přijalo řadu opatření, kromě jiného pozastavilo provoz metra.

Čína je zemí, kde se koronavirus SARS-CoV-2 objevil vůbec poprvé; šíření nákazy se ale zemi podařilo téměř úplně potlačit. Od začátku pandemie zaznamenalo čínské ministerstvo zdravotnictví 92.605 případů infekce a 4636 úmrtí spojených s nemocí covid-19.

V zemi rovněž rychle pokračuje očkování, v neděli dostalo vakcínu 11,6 milionu lidí a celkově již Čína aplikovala 1,55 miliardy dávek vakcín. Čína očkuje výhradně vlastními očkovacími látkami vyvinutými firmami Sinovac a Sinopharm. Ty podle studií snižují riziko propuknutí těžké formy covidu-19, avšak v menší míře než například vakcíny firem Pfizer/BioNTech či Moderna, které převládají v USA a Evropě.

Thajsko dnes ohlásilo 15.376 nových infekcí, čímž o několik desítek překonalo nedělní rekord. Podobně jako v ostatních zemích jihovýchodní Asie je to vysvětlováno šířením silně nakažlivé varianty delta. Celkově má tato 70milionová země přes půl milionu potvrzených případů koronaviru a 4146 úmrtí.

Thajsko minulý týden kvůli rostoucímu počtu infekcí zpřísnilo uzávěru v metropoli Bangkoku a v dalších 12 provinciích a pozastavilo většinu vnitrostátních letů. Mnohé nemocnice v Bangkoku již nemají kapacitu přijímat další nemocné.

Problematická situace trvá i ve Vietnamu, který za poslední den odhalil 7882 nákaz koronavirem, což je jen o pár desítek méně než rekordních 7968 infekcí, které byly nahlášeny před dvěma dny. Většina případů pochází z Ho Či Minova Města a sousedních provincií.

Vietnam zpočátku s koronavirem bojoval úspěšně, nyní se ale potýká s nejhorší vlnou nákazy. Země s 96 miliony občanů eviduje od začátku pandemie přes 106.000 infekcí a nejméně 524 úmrtí v souvislosti s covidem. V sobotu vietnamské úřady uzavřely metropoli Hanoj, na veřejných místech platí zákaz shromažďování více než dvou lidí a otevřeny jsou jen vládní úřady, nemocnice a obchody se základním zbožím.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy