V Česku už dominuje koronavirová varianta delta z 90 procent

V Česku se šíří především varianta koronaviru delta, dříve nazývaná indická. V posledních dvou týdnech ji laboratoře odhalily u 80 až 90 procent z téměř 2200 vzorků. Ve dvou desítkách případů existuje podezření na zatím málo známou variantu delta plus, která byla v Česku dosud potvrzena v jediném případě, uvedl dnes Státní zdravotní ústav (SZÚ) v tiskové zprávě.

Mezi 9. a 23. červencem bylo v Česku vyšetřeno pozitivních 2186 vzorků, u kterých experti určili konkrétní variantu viru. "Na základě kombinovaných dat z celogenomové sekvenace a diskriminačního PCR lze konstatovat, že varianta delta dominuje na celém území ČR, a to z 80 až 90 procent," uvádí SZÚ.

Druhou nejčastější variantou nového koronaviru byla varianta alfa, dříve označovaná jako britská. Zastoupena byla ve 12 procentech vzorků. Další dvě mutace, beta a gama, odhalily testy vždy u méně než jednoho procenta vzorků.

Kromě klasické varianty delta laboratoře zachytily 20 vzorků, které mohou odpovídat variantě delta plus. Vzorky zachytila laboratoř z Karlovarského kraje a odeslala je na celogenomovou sekvenaci, která podezření buď definitivně potvrdí, nebo vyvrátí.

Nová varianta delta plus se v Evropě vyskytla poprvé letos v dubnu v Anglii. V Česku byla dosud potvrzena pouze u jedné ženy z Jihomoravského kraje. Podle SZÚ klinická praxe prozatím neposkytuje dostatečná data o tom, jak se chování nové mutace liší od původní delta varianty.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy