Opozice vidí za zrušením vyhlášky o respirátorech diletantství vedení země

Dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který zrušil opatření ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorech, je podle opozičních politiků důsledkem diletantství vedení státu a nerespektování právního státu. Resort zdravotnictví vyzývají, aby opatření upravil v souladu s verdiktem soudu. Ten opatření zrušil jako nedostatečně odůvodněné. Ministerstvo oznámilo, že odůvodnění doplní.

Rozhodnutí NSS podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) odhaluje naprosté diletantství vedení státu. "Ministerstvo zdravotnictví by mělo konečně přestat švejkovat a vydat do tří dnů nové opatření tak, aby bylo adekvátně zdůvodněné a u soudu konečně obstálo," uvedl Hřib. Pražský primátor zdůraznil že pro hlavní město je téma epidemické bezpečnosti MHD zásadní vzhledem k tomu, že metropole má největší síť veřejné dopravy v zemi. "Zrušení tohoto opatření by byl opravdu velký problém," dodal Hřib na twitteru.

Předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Adamová Pekarová považuje rozhodnutí soudu za opětovné potvrzení, že vláda nerespektuje principy právního státu. "Vláda po našem právním státě šlape během epidemie ráno, odpoledne i večer," uvedla na twitteru. Podle Pekarové Adamové by za zrušená vládní opatření měl někdo nést odpovědnost, protože nelze jednat protiprávně bez postihu.

Podle poslance a někdejšího předsedy KDU-ČSL Marka Výborného je rozhodnutí soudu dalším tragickým výsledkem bohorovného přístupu ministerstva zdravotnictví k mimořádným opatřením a jejich zdůvodňování. "Doufám, že se vláda nebude tvářit, že se jí rozhodnutí soudu netýká, a vše napraví," uvedl Výborný.

NSS opatření ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorech vyčetl, že není řádně odůvodněné. Opatření proto zrušil. Rozhodnutí soudu vstoupí v platnost za tři dny od právní moci rozsudku, tedy od jeho doručení oběma stranám.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že si neumí představit, že by opatření neplatilo. Resort podle něj odůvodnění podle požadavku soudu doplní, je ale podle Vojtěcha otázkou, jak podrobné zdůvodnění bude soudu stačit.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová Zdeněk Hřib opozice ministerstvo zdravotnictví Nejvyšší správní soud

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy