Děti do 12 let se od soboty nemusí před návratem z vysoce rizikových zemí testovat, uvedl Kulhánek

Od soboty se nemusí děti od šesti do 12 let testovat na covid-19 před návratem z červeně a tmavě červeně označených zemí, tedy ze států z vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy. Na twitteru to uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), na páteční tiskové konferenci po jednání vlády to potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Po příjezdu pak podle něj bude možné provést u dětí i PCR test, aby tak nemusely do samoizolace.

Praha (Aktualizováno: 8:14 30. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antigenní testování žáků základní školy

Od soboty se nemusí děti od 6 do 12 let testovat před návratem ze zahraničí, schválila vláda (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Vycházíme z toho, že malé děti se v drtivé většině času nepohybují samy, ale s rodiči. Riziko, že by se samy někde nakazily, je poměrně malé. Tady děláme změnu, kdy nebude muset dítě nastoupit do samoizolace a bude stačit, pokud po návratu absolvuje PCR test – pokud bude negativní, bude to vyřízeno,“ řekl Vojtěch.

Při návratu ze zemí s vysokým rizikem či velmi vysokým rizikem nákazy musí cestující vyplnit příjezdový formulář. Pokud cestují veřejnou dopravou, musí předtím podstoupit antigenní nebo PCR test. Po příjezdu se pak mají mezi pátým a 14. dnem dostavit na PCR test. Dokud nemají výsledek, je nutná samoizolace. Pokud přijedou například svým autem, nemusí mít test předem, ale podmínky po příjezdu jsou stejné jako u veřejné dopravy.

❗️Cestování❗️Vláda právě schválila: Od soboty nebudou muset děti mezi 6 a 12 roky mít test před návratem ani z červených nebo tmavě červených zemí. Zároveň bude možné u těchto dětí provést PCR test hned po návratu, takže nebudou vůbec muset do samoizolace.

07:28 – 30. 07. 2021

12 47

Výjimku mají plně očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Stejně tak výjimka platí pro děti do šesti let. Pokud jsou rodiče očkovaní, ale děti jsou ve věku od šesti do 12 let, na rodiče se příjezdová opatření nevztahují, na děti ale ano. Pro děti v této věkové kategorii zatím není v Česku očkování proti covidu-19 dostupné. Očkovat se mohou až od 12 let.

V červené a tmavě červené kategorii zemí jsou nyní i některé populární turistické destinace, jako je Španělsko či Řecko.

Země s extrémním rizikem

Vláda také prodloužila do 31. srpna platnost opatření, který obsahuje důrazné nedoporučení cestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem. Mezi takzvané černé země s extrémním rizikem nákazy patří Botswana, Brazílie, Indie, Jihoafrická republika, Kolumbie, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibie, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko, Tanzanie, Tunisko, Zambie a Zimbabwe.

U návratu z těchto zemí plně očkovaní turisté nebo ti, co v posledních 180 dnech prodělali covid-19, nemusí na testy a do samoizolace. Ostatní musí podstoupit před cestou PCR test, po návratu zůstat deset dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme