Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Očkovaní státní zaměstnanci si polepší o dva dny volna. Bude to rozpočet stát 21 miliard?

Aktualizováno -
30. července 2021
16:44
Autor: ČTK, tsv, sova - 
30. července 2021
08:45

Státní zaměstnanci očkovaní letos proti covidu-19 budou mít nárok na dva dny placeného volna. Na pátečním mimořádném zasedání to schválila vláda. Čerpat volno mohou lidé do konce roku, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jak ale v pátek informoval server iRozhlas.cz, učitelů, kterých je přes 180 tisíc, se tento benefit týkat nebude. Nárok na dvoudenní volno budou mít pouze zaměstnanci České školní inspekce, vysvětlil šéf Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

To, co schválila vláda, se týká pouze státních zaměstnanců, kteří jsou pod službou, nebo zaměstnanců ministerstev. Ve školství jde o zaměstnance České školní inspekce,“ uvedl Dobšík pro iRozhlas. Ministerstvo posléze jeho slova potvrdilo.

MŠMT připomnělo, že učitelé i nepedagogičtí pracovníci dostali možnost přednostního očkování už v březnu. Zaměstnanci ve školství se navíc mohli registrovat k vakcinaci ještě před lidmi staršími šedesáti let a chronicky nemocnými. Očkování přednostně obdrželi učitelé ve věku nad 55 let.

Učitelů je téměř 188 tisíc

„Můj návrh vychází z informací, které jsem získal z privátní sféry,“ řekl dříve na téma dvoudenního volna pro státní zaměstnance Babiš. Vláda vyzvala i kraje a samosprávy, aby podobně lidi motivovaly k očkování.

Babiš se zástupci odborů podepsal dodatek ke kolektivní dohodě vyššího stupně, kde je zmíněné placené volno zakomponováno.

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 482 270 lidí, o 6901 více než loni. Nejvíce je učitelů, a to 187 975. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 70 000. Následují příslušníci ozbrojených složek, jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 67 348. Vojáků je 26 395.

Volné dny se prodraží

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy dva dny volna připraví českou ekonomiku o 21,4 miliardy korun. Babiš to v pátek označil za nesmysl. „Není žádný dopad na státní rozpočet,“ uvedl.

Negativně se k Babišovu rozhodnutí na twitteru vyjádřil předseda Poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Následků dvou dnů volna pro očkované se bojí i KDU-ČSL. Mluví o rozdělení společnosti.

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

strejda777 ( 31. července 2021 18:00 )

Spousta "koblih" je státními zaměstnanci.....

jajas ( 31. července 2021 08:03 )

Já myslím, a je to už vidět, že očkování pomáhá organismu zvládnout případné nakažení tak, aby se lidé neocitli na intubaci na jipkách a aby z nich většina neumřela. Věřím tomu. Sice neznám žádnou statistiku, kolik naočkovaných teď zemřelo na "zacpání kapilár krevní sraženinou", ale podle mne to určitě lidi chrání. Je určitě lepší být očkován, než si covid prožít, ať již se žádnými nebo velkými příznaky, protože ten zanechává v organismu velké změny, které se mohou v budoucnu projevit jakkoliv. Ovšem pokud tedy věříte pouze panu Pollertovi, pak je to vaše volba. Ono je to všechno vlastně každého volba a každý z nás má pro to své Pro nebo Proti vlastní důvody, a to je v pořádku, málokdy všichni s něčím souhlasí.

kurna1 ( 31. července 2021 07:14 )

To všechno zaplatí daňový poplatníci, tak se to Babišovi rozhazuje. Kdyby to měl platit z jiných peněz, tak by si ten předvolební manévr šeredně rozmýšlel

Jirik-ta ( 30. července 2021 21:42 )

jenže to očkování neručí téměř za nic. Jedině že můj imunitní systém se popere s s-proteinem a zacpe mi kapiláry krevní sraženinou a budu v háji . Takže se raději neočkuji a spoléhám na svoji imunitu. "Lukáš Pollert: Boj proti covidu? Vzniká cosi jako „obecní blaho“ a konkrétní člověk začíná vadit" (hlidacipes)

jajas ( 30. července 2021 19:25 )

anna1234: Vtip je v tom, že každý kdo chce, může za to očkování "něco" dostat. Pokud se neočkuju, vím tedy, že nic nedostanu, ale myslím si, že to těm co se nechtějí nechat očkovat, nevadí, že jim o ty dva dny volna nejde, že jsou rádi, že do sebe nedostanou to svinstvo a i bez těch dvou dnů to zvládnou, ne? Je to prostě obyčejná motivace. Podobné, jako v obchodě, když si koupíš dva (tři) výrobky pak ten druhý (třetí) máš zdarma. Takže já si třeba zvážím, jestli se mi ten nákup vyplatí a podle toho se zařídím. Nebo slibují dárek, když si koupím něco (třeba drahého), to je podobné. Obchodníci tak chtějí prodat a vláda tak chce mít občany naočkované (co nejvíce). Nic jiného v tom nehledej, je to běžné.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa