První atletické zlato získal etiopský běžec Barega, triumfoval v závodě na 10 000 metrů

První olympijské zlato v atletice v Tokiu získal v běhu na 10 000 metrů Selemon Barega z Etiopie v čase 27:43,22. V drtivém finiši porazil světového rekordmana Joshuu Cheptegeie z Ugandy, třetí doběhl další Uganďan Jacob Kiplimo.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Selemon Barega vyhrál závod na 10 000 metrů.

Selemon Barega vyhrál závod na 10 000 metrů. | Foto: Aleksanda Szmigiel | Zdroj: Reuters

Další ugandský vytrvalec Stephen Kissa vyrazil hned od startu a získal až padesátimetrový náskok. Ale to byla jen epizoda, která skončila po osmnácti minutách, kdy ho soupeři dostihli a on vzdal.

Favorit tenisového turnaje Djoković si o zlato nezahraje, v semifinále vypadl se Zverevem

Číst článek

V tokijském dusnu začínali vytrvalci opatrně, až v závěrečné třetině se začal starat o zrychlení Keňan Rhonex Kipruto. Jako by chtěl ukončit čekání své země na olympijské zlato v této disciplíně, které i přes skvělé výkony vytrvalců trvá už od roku 1968. Závěr ale měl nejlepší Barega a ke stříbru z pětky na mistrovství světa z Dauhá přidal olympijské zlato.

Krok s ním nakonec neudržel ani Cheptegei, ani lídr letošních tabulek a mistr světa v půlmaratonu Kiplimo a jejich závěr přišel pozdě. Barega na vytrvaleckém olympijském trůnu vystřídal Brita Mo Faraha, ale double jako on na dvou předchozích olympiádách nechystá. Etiopie na poloviční trať nominovala jinou trojici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme