Němečtí sociální demokraté v průzkumech dohánějí CDU/CSU i Zelené

Němečtí sociální demokraté (SPD) v průzkumech dohánějí konzervativní unii CDU/CSU dosluhující kancléřky Angely Merkelové. Podle agentury Reuters to potvrzují dvě dnes zveřejněné předvolební sondáže, které středolevicové straně přisuzují těsné třetí místo za konzervativci a Zelenými.

Podle průzkumu agentury Forsa pro televizi RTL se SPD těší přízni 19 procent voličů, což je o tři procentní body více než minulý týden. Je to zároveň nejlepší výsledek této tradiční strany od roku 2018. Rating CDU/CSU naopak klesl o tři procentní procentní body na 23 procent. Zelení mají v poslední době stabilní podporu 20 procent.

Sociální demokraté jsou na spolkové úrovni menším koaličním partnerem konzervativní unie. Merkelová po zářijových volbách již nehodlá ucházet o další mandát v čele vlády.

Druhá sondáž, kterou provedla společnost Kantar pro magazín Focus, dává SPD rovněž 19 procent, což je o jeden procentní bod více než před týdnem. Dva procentní body naopak ztratila CDU/CSU (22 procent) a jeden Zelení (21 procent). Vzhledem k možné tříprocentní statistické chybě jsou šance trojice stran téměř vyrovnané.

Z průzkumů obou agentur rovněž vyplývá, že do Spolkového sněmu by se dál dostali svobodní demokraté (FDP), protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je označována jako populistická až krajně pravicová, a postkomunistická Levice.

Výsledky posledních průzkumů také naznačují, že k vytvoření vládní většiny bude zapotřebí koalice tří stran místo současných dvou. Složitější proto může být povolební vyjednávání, upozorňuje Reuters.

Při teoretické přímé volbě kancléře by 25 procent lidí hlasovalo pro sociálnědemokratického kandidáta Olafa Scholze, jehož obliba vzrostla hned o pět procentních bodů. Společný kandidát CDU a CSU Armin Laschet by dostal hlasy 12 procent voličů, o tři procentní body méně než v zatím posledním průzkumu agentury Forsa.

Podle Reuters uškodil Laschetovi především nedávný politický přešlap, kdy jej kamery zachytily na tiskové konferenci v povodněmi zasaženém městě, jak se viditelně něčemu směje. Někteří Laschetovi kritici po aféře žádali, aby kancléřskou kandidaturu přenechal předsedovi bavorské CSU Markusi Söderovi, jemuž sondáže přisuzují v hypotetické přímé volbě kancléře 40procentní podporu.

Zelená kandidátka Annalena Baerbocková si pohoršila o dva procentní body na 16 procent.

Související

Gerhard Schröder

Schröder unikne trestu za vstřícnost k Rusku

Někdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera nečeká v jeho domovské sociální demokracii (SPD) žádný postih za jeho vstřícné postoje k Rusku a angažmá v ruských státních koncernech. Rozhodčí komise regionální organizace SPD v Hannoveru dnes v odvolacím řízení došla k závěru, že Schröder žádné stranické regule neporušil, napsala agentura DPA. Orgán v případě porušení předpisů může provinilce ze strany vyloučit.

Více souvisejících

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Olaf Scholz Německo

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 12 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy