Ani druhý den stávky strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn za vyšší mzdy nepřinesl zlepšení, pokud jde o výpadky dálkových spojů: stejně jako ve středu i dnes vyjíždí zhruba každý čtvrtý dálkový vlak. V regionální dopravě je situace příznivější. Dopady stávky, která skončí v pátek v 02:00, se liší podle regionů, na východě země je situace nejvážnější.

Dráhy na některých dálkových spojích vypravují místo vlaků autobusy. Srovnávací portál Check24 hlásí, že zájem o výpůjčku aut oproti předchozímu týdnu vzrostl o více než 70 procent.

Stávka dopadla i na nákladní dopravu. Nákladní strojvedoucí protest zahájili již v úterý večer. Německý svaz pro dopravu a logistiku DSLV odhaduje, že pracovní výluka postihla ve středu přes 200 vlaků.

Institut německého hospodářství uvádí, že firmy spoléhající se na železniční dopravu mohou utrpět denní ztráty až 100 milionů eur. Dopady by mohl nejvíce pocítit chemický a ocelářský průmysl, pro který je nákladní železnice důležitá.

Zatímco železnice kvůli stávce stojí, autobusová a letecká doprava hlásí zvýšenou poptávku. To platí i pro půjčovny aut. Podle srovnávacího portálu Check24 si lidé ve velkoměstech, jako jsou Berlín s Hamburkem, půjčují oproti předchozímu týdnu až dvakrát více aut.

Organizátor stávky, kterým je odborový svaz strojvedoucích, chce akcí dosáhnout zvýšení mezd přibližně o 3,2 procenta a jednorázového příspěvku kvůli dopadům pandemie 600 eur (více než 15 200 korun). Šéf svazu Claus Weselsky nevylučuje, že stávka by v nadcházejících dnech mohla pokračovat. Nynější protest ale skončí v pátek v 02:00.