TIP NA VÝLET: Rozhledna Krudum nabízí výhled do okolí Slavkovského lesa i na vrcholky Smrčin v Bavorsku
Foto: Martina Nováková
Výlety

Sokolovsko - Krudum je rozhledna nacházející se na vrcholu (kóta 835 m n. m.) hory Krudum, někdy též Chrudim, Chrudim) ve Slavkovském lese v Karlovarském kraji na Sokolovsku. Rozhledna je volně přístupná po celý rok. Výška vyhlídkového ochozu nad zemí je 29,5 metrů, nadmořská výška vyhlídkového ochozu je 864,9 metrů.

Z rozhledny se nabízí kruhový rozhled na Slavkovský les, Krušné a Doupovské hory. Za velmi dobrých podmínek lze dohlédnout až na vrcholky Smrčin v sousedním Bavorsku a Jesenickou přehradu.

Historie rozhledny

Na místě dnešní rozhledny stála 20 metrů vysoká kamenná hranolová rozhledna. Její stavbu inicioval místní rodák Andreas Kempf, významná osobnost karlovarského regionu. Otevření rozhledny 11. září 1932 se ale nedožil. Přesto rozhledna nesla až do jejího zániku jeho jméno „Kempfova věž“. Rozhledna byla velmi populární, ale její sláva trvala jenom do konce II. světové války. Po odsunu původního obyvatelstva rozhledna postupně pustla a rozpadala se. Zchátralou rozhlednu převzal Státní statek Rovná. Ten ji v roce 1981 nechal srovnat se zemí.

V roce 2001 vznikla obecně prospěšná společnost Krudum, která se snažila o opětovném postavení původní rozhledny. Pro nedostatek financí se to ale nepodařilo. V roce 2005 přišel s požadavkem Český telekomunikační úřad, který si vrch Krudum vytipoval jako jednu z mála vhodných lokalit pro umístění stožáru a stanice ke kontrole využívání rádiových kmitočtů. Vlastník společnosti, kterým je město Loket, pak přišel s návrhem, jak využít stavbu stožáru monitorovací stanice i jako rozhlednu. Došlo k dohodě a tak vznikla vysoká štíhlá rozhledna s vyhlídkovou plošinou a přístupovým schodištěm.

Přístup k rozhledně

K rozhledně je dobrý přístup od osady Hrušková po žlutě značené turistické stezce okolo památníku vojenské přísahy pod Krudumem. Druhou možností je přístup po zeleně značené turistické stezce od Lobezského potoka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru