Jako kdyby Elon Musk četl český Forbes. Před pár dny jsme tady psali, jak skvělé místo pro dovolenou s dětmi je Berlín. A podívejme se, právě tam si teď Musk na pár dnů zaletěl se svou partnerkou a šesti dětmi. Na prvním místě harmonogramu téhle návštěvy německé metropole je u něj však práce.

Stavba automobilky Gigafactory, která vzniká asi čtyřicet kilometrů na východ od Berlína, totiž vázne. Už měsíc odsud měly vyjíždět nové Tesly Made in Germany. Místo toho nemá obrovská stavba uprostřed lesů ještě ani finální stavební povolení a německá média už běžně mluví o tom, že dřív než příští rok se tady vyrábět nezačne.

Elon Musk to ale vidí jinak a tlačí na to, aby se jeho nová automobilka rozjela ještě letos. V Berlíně se proto potkal s předními politiky Braniborska, spolkové země, kde Gigafactory stojí. Všechno si prý vyjasnili, zintenzivní komunikaci a všichni udělají maximum, aby „německé“ Tesly byly na silnicích co nejdříve.

Dnes je ovšem na pořadu dne ještě důležitější schůzka. Elon Musk se sejde s nástupcem Angely Merkel Arminem Laschetem, který jde jako lídr vládní Unie CDU/CSU do klíčových zářijových voleb. Právě Laschet má navzdory propadu své popularity šance stát se budoucím kancléřem. A proto je pro Muska tohle setkání tak zajímavé.

Ještě víc by ale mohlo prospět právě Laschetovi, který právě rozjíždí svou předvolební kampaň. Fotky a úsměvy s úspěšným podnikatelem, který je v Německu vnímán jako zosobnění elektromobility – trendu, který u našich západních sousedů silně roste, by mu mohly přinést pozitivní body.

V Gigafactory u Berlína, do které Tesla investovala okolo pěti miliard eur, se má ročně vyrobit pět set tisíc aut a vznikne tam na dvanáct tisíc pracovních míst. Konkrétně mají z tamní montážní linky sjíždět Model 3 a Model Y.

Pro Německo jde o prestižní projekt, kterým chce země ukázat, jak sází na moderní ekonomiku. Místo toho se ale zatím ukazuje, že byrokracie drhne i u takového projektu, kterému svítí na nejvyšších postech zelená.

V současnosti se hlavní problém, proč otevření téměř hotového závodu stále vázne, točí okolo dopadů na životní prostředí. Po tom, co ekologové kritizovali vykácení dvou stovek hektarů lesa, přišla další vlna nesouhlasu. Automobilka totiž spotřebuje obrovské množství vody a navíc i stojí v oblasti ochrany pitné vody.

Ekologické organizace ještě nedávno chtěly jít se žalobou k ústavnímu soudu, podle posledních zpráv k tomu ale nejspíš nedojde. Jestli se ale přece jen podaří výrobu rozjet ještě letos, se teprve ukáže.