Oběd za vámi připluje až na jachtu. České DoDo na Balatonu testuje elektrické vodní skútry pro rozvoz jídla

Peter BrejčákPeter Brejčák

dodobalaton_9-min

Foto: DoDo

Kurýr společnosti DoDo na elektrickém skútru na Balatonu

0Zobrazit komentáře

Sedíte na jachtě uprostřed jezera a dostanete chuť na oběd, příjemný odpočinek si ale nechcete kazit vařením jídla. Pokud se v takové situaci ocitnete zrovna na maďarském Balatonu, řešením nově může být i dovážka jídla kurýrem české firmy DoDo, který vám jej přiveze na bezemisním elektrickém skútru. Pro tuzemský logistický startup jde o způsob, jak si otestovat nový druh služeb v dalších vertikálách.

„Neustále hledáme nové příležitosti, jak naše doručovací služby rozvíjet a rozšiřovat do dalších míst a segmentů. Na Balaton sám jezdím už roky, takže vím, že mnoho lidí kvůli obědu nebo večeři v restauraci nerado přerušuje plavbu,“ přibližuje Károly Sáfár, provozní ředitel DoDo pro Maďarsko, kde česká firma působí od léta loňského roku.

„S ohledem na ně a s cílem uspokojit potřebu těch, kteří tráví víkendovou dovolenou plachtěním, jsme odstartovali pilotní projekt, v rámci kterého testujeme doručení pomocí vodních kurýrů,“ pokračuje Sáfár s tím, že při realizaci projektu na Balatonu DoDo hledalo partnera, který by dokázal pro doručení objednávek poskytnout ekologické řešení.

Tím se stal maďarský startup Narke, který vyvinul světově první plně elektrický bezemisní vodní skútr Cyberjet, jenž při svém provozu neznečišťuje vodu ani ovzduší a brzy by se měl dočkat sériové výroby. Na jedno nabití dokáže urazit 50 kilometrů s výkonem 95 koní a maximální rychlostí 55 km/h. Díky obzvlášť mělkému ponoru zároveň nerozvíří bahno jako běžné lodě, vodní život neohrožuje ani vrtule člunu, která je schovaná v uzavřeném tunelu.

michal-mensik

Foto: DoDo

Michal Menšík, výkonný ředitel logistického startupu DoDo

DoDo v pilotním projektu na Balatonu díky těmto skútrům dokázalo zájemcům doručit objednávky jídla vždy do třiceti minut, o plošném zavedení a případném rozšíření nové služby rozhodne na základě analýzy zkušebního provozu. Pro českou logistickou firmu, spadající do fondu V-Sharp Michala Menšíka, jde ale celkově o jeden z dalších kroků v rámci dobývání mezinárodních trhů.

Po přibližně roce od spuštění služeb v Maďarsku DoDo dle vyjádření pro CzechCrunch na tamním trhu disponuje flotilou 80 vozů s více než 150 kurýry, kteří zásilky rozváží v sedmnácti městech po celé zemi. Klientům nabízí služby v divizích DoDo Fresh zaměřené na rozvoz čerstvých potravin a DoDo Express pro rozvoz jídla, který firma spustila letos v květnu a mezi největší partnery patří fastfoodový řetězec KFC.

Právě divize DoDo Fresh je nejrychleji rostoucí vertikála startupu, na tuzemském trhu spolupracuje s online supermarkety Rohlík, Košík a Tesco, pro které rozváží potraviny exkluzivně. Díky loňskému zvýšení poptávky po doručování pak DoDo meziročně vyrostlo na dvojnásobek a utržilo 500 milionů korun, přičemž dominuje žebříčku nejrychleji rostoucích firem v regionu. Letos pak očekává tržby na úrovni jedné miliardy korun.

Kromě Česka a Maďarska pak startup působí v Polsku a na Slovensku, kde dohromady operuje s 1 500 kurýry a 700 automobily jezdícími převážně na CNG. K tomu DoDo testuje první elektromobily a využívá i další prostředky ekologického doručování – od elektrických nákladních kol přes elektrické mopedy až po pěší kurýry s „lítačkou“ na MHD. Letos by firma měla expandovat i do Německa a Bulharska.

dodobalaton_2

Foto: DoDo

Pro donášku jídla je nutná koordinace kurýrů na pevnině a na vodě

DODO

Jsme logistická služba pro e-commerce, retail, restaurace a rychlá občerstvení.

Klíčoví lidé

_michal_mensik_3

Michal Menšík

Zakladatel

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

DODO

Jsme logistická služba pro e-commerce, retail, restaurace a rychlá občerstvení.

Klíčoví lidé

_michal_mensik_3

Michal Menšík

Zakladatel