Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Zoufalství na letišti v Kábulu: Matky hází vojákům děti přes ostnatý drát!

Autor: jel - 
20. srpna 2021
05:00

Od té doby, co extremistické hnutí Tálibán v neděli ovládlo hlavní město Afghánistánu Kábul, v zemi zavládl chaos a panika. Zoufalí lidé se snaží ze země uniknout za každou cenu. Svět zaplavila videa a fotografie přeplněného letiště, kde se tísní davy lidí a doufají, že se jim podaří před islámskými fundamentalisty utéct do bezpečí. Na sociální síti se nyní objevily záběry, na nichž si Afghánci v davu předávají dítě, aby se dostalo blíže k plotu s ostnatým drátem, a mělo tak šanci dostat se do letadla.

Video zachycuje dav lidí, kteří se tísní před branou letiště v Kábulu a snaží se dostat co nejblíže k plotu a dostat se do letadla. Když se kamera otočí, je vidět, jak si dav předává dítě. „Lidé se tak zoufale snaží uniknout Talibanu, že předávají svá miminka a děti blíž k bráně na letišti v Kábulu,“ napsal jeden z uživatelů Twitteru, kde se video objevilo.

„Bylo to hrozné, ženy házely své děti přes ostnatý drát a žádaly vojáky, aby je vzaly, některé se o drát zachytily,“ dodal další z uživatelů. Jedna z žen popsala svou situaci poté, co se dostala přes plot a mohla chytit za ruku svou dceru. „Bojím se svého manžela. Afghánistán je Tálibán. Tálibán jsou teroristé. Můj manžel je Tálibánec,“ uvedla žena s tím, že její manžel se připojil k Tálibánu a zavraždil by ji, pokud by se nepokusila utéct ze země.

Na letišti už celkem zemřelo 12 lidí. Někteří jsou tak zoufalí, že než aby v zemi zůstali, riskují a snaží se prchnout zachyceni na kolech letadla. Tálibánci měli navíc v okolí letiště zřídit checkpointy, takže pro většinu lidí musí osobně dojet vojáci. V zemi navíc stále zůstavají rodiny s vazbou na Českou republiku a příbuzní Afghánců žijících v ČR. 

Do Prahy bylo třemi lety přepraveno téměř 200 lidí. Po přistání posledního letu uvedla Miroslava Pašková ze spolku Vlčí máky, že v Kábulu zůstalo stále ještě několik afghánských rodin či osob s vazbami na Česko. Spolek vyzval vládu k vypravení dalšího evakuačního letu.

Video  Zoufalství v Kábulu, dav si předává dítě  - Twitter
Video se připravuje ...

platykodon ( 20. srpna 2021 10:54 )

Z malého Afgánce vyroste velký terorista. Naše vláda by neměla zrazovat náš lid a neměla by sem tato individua tahat.
To co sem naši dotáhli, to byli z pohledu Afgánců, kolaboranti.

lucie13 ( 20. srpna 2021 09:56 )

To obohacení je již dávno v Německu či Rakousku, skupinová znásilnění dětí, dívek a žen. Ta poslední mrtvá z Vídně byla 13 let stará a teď ty chudinky vrahy nebudou moct deportovat zpět.
Tito muži jsou na úrovni středověku či pravěku, nezahalená žena je pro ně necudná a lovná zvěř. Kdo to sem tahá je blázen a nepřítel všech evropských žen. Krom toho, že jsou tak tolerantní a evropské tradice absolutně neuznávají, jen sociální dávky, které činí tisíce eur měsíčně a k tomu nové byty domy, tím nepřímo evropské úřady uznávají mnohoženství - bydlení a peníze dostane celá početná rodina a okamžikem, kdy “vrhnou” dalšího potomka, se tento stává např. Němcem a jako německý občan má právo na sloučení rodiny.
Tito lidé sem nepatří, musí si projít vývojem jako Evropa, vždyť ve Švýcarsku mají ženy volební právo snad až od 60 let.
Taháme si tím do Evropy jen jejich problémy, celý svět zachránit nemůžeme. Je to samozřejmě smutné, jak je s ženami v různých koutech Země zacházeno, ale jsou to pravidla těchto komunit a já jako žena toto nechci mít v Evropě. Kvůli vysokému počtu ženských obřízek je např. v Německu nebo Rakousku zakázáno propichovat uši, až když si holčička sama řekne, že to je doopravdy její přání, jinak to je bráno jako zmrzačení těla

jiznicechy ( 20. srpna 2021 09:41 )

Házely své děti přes ostnatý drát? Jako že jich mají dost? Četl jsem od naší sestry, která tam pracovala pro Lékaře bez hranic, že 10 dětí žádná míra.
My jsme zvyklí, že lidé chrání děti vlastním tělem, že za války matky položili za děti život.
Ve Stalingradu za okupace matky dávaly dětem vlastní ubohé příděly a umíraly.
Četly jste jistě o Agafii Lykové, kterou našli v Rusku v Sayanských horách, kam se uchýlila její rodina před komunistickou perzekucí v bývalém SSR. Nevěděli ani že probíhala 2. sv. válka. Maminka v době neúrody zemřela hladem, protože jídlo dávala dětem.
A oni házejí děti přes drát?

diskutujici ( 20. srpna 2021 08:58 )

Hodit zpátky.

smradlavamakrela ( 20. srpna 2021 08:50 )

Kdyz budu chtít jet autostopem a nikdo mi nezastaví, tak skočím dalšímu autu pod kola a hotovo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání