Černochová z ODS: Sledování lidí od Zemana mě nepřekvapuje, nemají prověrku

Jana Černochová

PARTIE Terezie Tománkové 22.8.2021

Není pro mě překvapením, že by lidi bez bezpečnostní prověrky BIS sledovala. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekla poslankyně ODS Jana Černochová. Narážela tím na možné sledování ekonomického poradce hlavy státu Martina Nejedlého.

Prezident Miloš Zeman pro Blesk.cz řekl, že BIS měla odposlouchávat lidi v jeho blízkém okolí s tím, že on sám nemá telefon a půjčuje si ho. Tím pádem by zpravodajská služba sledovala i jeho. Mezi odposlouchávanými měl být i ekonomický poradce hlavy státu Martin Nejedlý.

„Pan Nejedlý má úzké vazby na Rusko, takže pro mě není překvapení, že lidé bez bezpečnostní prověrky jsou sledováni. Pan Nejedlý není ústavní činitel. Odposlech se nedává na jméno, ale na telefonní číslo. Stačilo by, aby si prezident přečetl legislativu a rozmyslel si, od koho si bude půjčovat telefon,“ uvedla Černochová, která je expertkou své strany na oblast obrany a bezpečnosti.

BIS se nemůže bránit

„Premiér by neměl zasahovat do toho, kdo má koho sledovat, a řekl to prezidentovi správně. Prezident je šéf ozbrojených sil, ne bezpečnostních sborů, jak si možná sám Zeman myslí,“ dodala Černochová.

Zeman uvedl, že mu měl Babiš slíbit zastavení odposlechů, ale údajně tak neučinil. Premiér se vůči těmto slovům hlavy státu ohradil s tím, že do práce BIS nezasahuje.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) považuje útoky na BIS za nešťastné. „Nemůže se bránit a musí mlčet. Je to vážná věc, protože to podlamuje důvěru důležité instituce. Musí se zacházet se všemi rovně. Pokud BIS začne porušovat zákony, měli bychom začít jednat. Věci s bezpečnostními sbory by se měly řešit interně,“ řekl Zaorálek.

Odposlechy v Evropě

„Před třemi lety unikla zpráva, že 90 až 95 procent telefonních hovorů je různými tajnými službami v Evropě odposloucháváno. KSČM snad byla jediná, která protestovala proti umisťování černých boxů do sítě operátorů, o kterých nikdo neví, co dělají,“ prohlásil Leo Luzar (KSČM). „Vy jste zůstal v 80. letech, když byly analogové telefony – a StB odposlouchávala všechny analogové telefony,“ reagovala na svého kolegu Černochová.

Jaroslav Foldyna (SPD) si myslí, že se jedná o podnět pro sněmovní komisi kontrolující činnost BIS. „Pokud je co prověřit... Zatím jde jen o neověřené výroky pana prezidenta a nesouhlasí s nimi ani premiér,“ dodala Černochová.

Tagy: