Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češky s Řekyněmi neztratily set a nemine je osmifinále ME

Z postupu do osmifinále evropského šampionátu se v bulharském Plovdivu radují české volejbalistky. Ve čtvrtém utkání na turnaji zdolaly Řecko 3:0 po setech 26:24, 28:26, 25:15 a místenka v play-off jim už neunikne. Po jednoznačné porážce Španělek s Polkami totiž neskončí ve skupině hůře než čtvrté.

Ve skupině B mají svěřenkyně řeckého trenéra Jannise Athanasopulose na kontě dvě vítězství a dvě porážky. Do osmifinále se reprezentantky dostaly stejně jako při své poslední účasti mezi evropskou elitou v roce 2017. Předloni na turnaji chyběly.

"Bylo pro mě velmi emotivní koučovat proti rodné zemi, ale jakmile dozněly hymny, myslel jsem jen na to, jak pomoci k výhře," uvedl Athanasopulos. "První dva sety jsme hráli špatně. Úroveň nebyla až tak vysoká, protože pro oba týmy to bylo jako finále. Zůstali jsme silní mentálně a v důležitých momentech agresivně podávali. Jsem moc rád za výhru."

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalistky zdolaly na ME Řecko a jsou v osmifinále

Volejbalistky rozehrály souboj s Řeckem dobře, ale o tříbodový náskok po chybách přišly. Ve vyrovnané koncovce se od stavu 22:22 dvakrát prosadila univerzálka Orvošová, která byla s 22 body nejlepší hráčkou utkání. O setbol se rázně postarala Mlejnková.

Ve druhém dějství Češky dotahovaly náskok soupeřek. Nemohly se prosadit a za stavu 17:23 a 22:24 už se zdálo, že o sadu přijdou. Trenér Athanasopulos prostřídal sestavu, Hodanová esem vyrovnala na 24:24 a třetí setbol zastavila blokem Šimáňová. První českou šanci ukončit set zhatilo video, kterého odhalilo dotek, a tak drama ukončila až Mlejnková úspěšnou smečí.

Hodanová a Šimáňová zůstaly na palubovce i ve třetí sadě a prvně jmenovaná při svém podání pomohla i dvěma přímými body k náskoku 15:8. Zbytku zápasu už Češky dominovaly.

"Rozhodla bojovnost a týmový výkon. Kdo přišel na hřiště, tak pomohl. Zpočátku jsme byly trochu nervózní, ale ubojovaly jsme první dva sety a dostaly se do herní pohody," řekla Orvošová na webu volejbalového svazu. "Jsem moc ráda za velmi důležité vítězství," dodala kapitánka Kossányiová.

Národní tým začal ME výhrou 3:1 nad Španělskem, poté stejným výsledkem podlehl Němkám a Polkám. Na závěr skupiny se utká v úterý od 19:30 s domácím Bulharskem.

Řecko - Česko 0:3 (-24, -26, -15)

Rozhodčí: Jettkandt (Niz.), Boulangerová (Belg.). Čas: 96 min. Diváci: 200.

Sestava a body Česka: Kossányiová 1, Jehlářová 2, Orvošová 22, Mlejnková 10, Trnková 12, Valková 3, libero Dostálová/Chevalierová - Šimáňová 3, Kojdová 3, Hodanová 4, Bajusz. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Řecka: Anthuliová 15, Vasilantonakiová 12.

Polsko - Španělsko 3:0 (15, 15, 8).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články