Jan Jaroch
27. srpna 2021 • 14:04

Elitní tenis v Praze. ITF potvrdila finále Poháru Billie Jean Kingové

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Je to definitivní, do Prahy se vrací ženský tenis s visačkou světové kvality. Česká metropole přivítá od 1. do 6. listopadu finálový turnaj o Pohár Billie Jean Kingové, jak se dnes jmenuje někdejší Fed Cup. Hrát se bude na tvrdém povrchu na dvou kurtech O2 areny, vstupenky půjdou do prodeje koncem září. O zisku pořadatelství, které mělo původně Maďarsko, rozhodla především státní podpora ve výši 65 milionů korun.



Popáté za posledních devět let uvidí pražská O2 arena finále nejprestižnější týmové soutěže ženského tenisu. Nyní už ne pod hlavičkou Fed Cupu, nýbrž Billie Jean King Cupu. A také nepůjde o střet dvou výběrů, nýbrž do Prahy dorazí rovnou dvanáct elitních světových týmů. Mezinárodní tenisová federace (ITF) promuje soutěž jako mistrství světa a hodlá premiérový ročník BJK Cupu vyšperkovat těmi největšími jmény. Vyloučen údajně není třeba start Sereny Williamsové či světové jedničky z Austrálie Ashleigh Bartyové.

To je velký zvrat v osudu tradiční soutěže, kterou mělo původně už v roce 2020 hostit Maďarsko, po vlnách odkladů během pandemie se však země nakonec letos v květnu pořadatelství definitivně zřekla. A hrozilo, že se BJK Cup ani druhý rok po sobě neuskuteční, než vstoupil do hry Český tenisový svaz a jeho prezident Ivo Kaderka. „Nikdo si nedokázal představit, že to vůbec půjde zvládnout. To, na co mají jiní pořadatelé rok, my musíme zvládnout za osm týdnů. Nebyl žádný jiný bojovník o tuto akci, protože byla spíš před krachem a vypadalo to, že nebude vůbec,“ popisoval Kaderka, jenž označil jako stěžejní fakt, že finále podpořila vláda České republiky.

Štědrá dotace 65 milionů korun je podle Kaderky investicí, která se vrchovatě vrátí. „Taková akce v Česku nemůže být nikdy ztrátová. Peníze, které do toho vláda vloží, se všechny utratí tady. To nejsou prize money pro hráčky, to jsou peníze na úhradu části organizačních nákladů. Daně odvedené z toho včetně DPH jdou do státního rozpočtu. Když bůh dá, nebude žádná covidová apokalypsa a přijede sem jenom deset tisíc lidí, a to jich může přijít i dvacet tisíc, ale nechci zase moc fantazírovat, tak akce vydělá dvě stě až tři sta milionů pro Českou republiku. To je vysoce kvalifikovaný odhad. V tuto chvíli máme zarezervováno 700 pokojů a ty nebudeme platit my, ale ti, kteří sem přijedou,“ vypočítával.

Buď jak buď, ze sportovního hlediska je nač se těšit. České tenistky ještě v O2 areně neprohrály žádný zápas včetně čtyř finálových klání. Hrát se bude nejen ve velké hale, která má pro tenis kapacitu zhruba 15 000 diváků, ale i v menší O2 universum, na jejíž tribuny by se měly vejít zhruba 3 až 4 tisíce fanoušků.

Dvanáct týmů je rozděleno do čtyř tříčlenných skupin, z nichž vždy jen vítěz postoupí do semifinále. Češky mají ve skupině Švýcarky a Němky. Zatímco Německo může nabídnout tým veteránek včele s Angelique Kerberovou, Švýcarsko hrozí. Ve svém středu má olympijskou šampionku z Tokia Belindu Bencicovou, čerstvou finalistku z Cincinnati Jil Teichmannovou či čtvrtfinalistku Wimbledonu Viktoriji Golubicovou.

Hraje se systémem dvě dvouhry a čtyřhra na závěr. V české nominaci by proto neměl chybět sehraný pár Barbora Krejčíková – Kateřina Siniaková. Týmy budou moci být zřejmě pětičlenné, tudíž na tři zbylá místa aspirují čtyři hvězdy – Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Karolína Muchová a Markéta Vondroušová. O start by měl být velký zájem, vždyť pro hráčky bude kromě zážitku v domácím prostředí i velmi lukrativní. Celková dotace akce je 18 milionů dolarů, 12 milionů jde zúčastněným hráčkám na odměny, 6 milionů pak národním tenisovým svazům.

Vstupenky by měly jít do předprodeje koncem září, už 1. listopadu se začíná. České tenistky jsou v soutěži nejúspěšnějším týmem poslední dekády, od roku 2011 získaly šest ze svých jedenácti trofejí. Pět zbývajících titulů vybojovalo ještě Československo. Naposledy slavily stříbrný pohár po finále v Praze v roce 2018.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud