Nebudou se muset ničím prokazovat, vyřešil ministr Vojtěch zmatky při návratu vysokoškoláků k výuce

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vnesl světlo do povinností studentů vysokých škol při návratu k prezenční výuce. Jeho resort totiž chybně vykládal své vlastní mimořádné opatření, když tvrdil, že se studenti nebudou muset prokazovat bezinfekčností na covid-19. Uvedené pravidlo sice platí, nařízení ale musí i na žádost ministerstva školství právníci změnit.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V tuto chvíli opatření revidujeme a o změnách budeme informovat s dostatečným předstihem,“ uvedl v pátek ministr Adam Vojtěch (za ANO) pro server iROZHLAS.cz.

Do dvou až tří let nastane redukce učiva, biflování na školách není potřeba, říká ministr Plaga

Číst článek

Řeč je o mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví a návratu vysokoškoláků k prezenční výuce. Vojtěchův resort tak upraví formulaci, která přikazovala studentům se prokázat potvrzením o negativním testu, provedeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 při přednášce o více než dvaceti zúčastněných.

Šéf ministerstva zdravotnictví zpočátku na dotazy nereagoval, situaci pomohl vyjasnit i požadavek resortu školství. „Obrátili jsme se na ministerstvo zdravotnictví s požadavkem, aby bylo mimořádné opatření upřesněno a to v co nejkratším termínu vzhledem k bezproblémovému zahájení akademického roku,“ řekla jeho mluvčí Aneta Lednová serveru iROZHLAS.cz.

„Obrátili jsme se na ministerstvo zdravotnictví s požadavkem, aby bylo mimořádné opatření upřesněno a to v co nejkratším termínu vzhledem k bezproblémovému zahájení akademického roku“

Aneta Lednová (mluvčí, ministerstvo školství)

Následně Vojtěch uvedl, že studenti nebudou k výuce potvrzení potřebovat.

Server iROZHLAS.cz ve středu zveřejnil zprávu, že se vysokoškoláci po několika měsících vrátí k prezenční výuce. „Výuka na vysokých školách bude probíhat prezenční formou. S omezením prezenční výuky se neuvažuje, a to na všech stupních výchovně-vzdělávací soustavy,“ reagoval na dotaz mluvčí ministerstva zdravotnictví Martin Novotný.

Poté se objevily pochybnosti, jestli vstup studentů do škol bude skutečně bez omezení, jak deklarovalo ministerstvo. Nejasnosti způsobila výjimka v mimořádném nařízení, které je platné od 1. září. Podle ní se nemusí studenti prokazovat testem, provedeným očkováním nebo proděláním nemoci covid-19 pouze v případě, že jich v jedné místnosti není více než devatenáct plus jeden vyučující.

Vysokoškoláci se vrátí do poslucháren. Ministerstvo zdravotnictví s omezením prezenční výuky nepočítá

Číst článek

Spor s legislativci

Opačně než ministerstvo si to vykládal i například Petr Bezouška, právník z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a člen legislativní rady vlády. „Čtu to opravdu tak, že výjimka je pouze pro případ, že na přednášce/semináři bude nejvýše 20 osob. Když jich tam bude více, tak musí prokazovat,“ uvedl po prostudování materiálu.

Mluvčí ministerstva Daniel Köppl si ale i po upozornění nadále trval na svém a jiné výklady odmítal. „Je tam ta výjimka napsaná. Opatření se netýká ani vysokých, ani základních škol,“ řekl.

Vysokoškoláci se tak s největší pravděpodobností vrátí k prezenční výuce s jedním jediným omezením - nošením respirátorů ve společných prostorách.

Testování na kolejích

Rozdílná situace panuje na vysokoškolských kolejích, pro které ministerstvo zdravotnictví jasně definovalo, jaká opatření mají vyžadovat.

První den ubytování se studenti musí prokázat provedeným očkováním proti koronaviru, prodělané nemoci v posledních šesti  měsících nebo negativním testem. Ten poté musí opakovat každých sedm dní.

„Na kolejích se setkávají studenti z celé České republiky a mnohdy i ze zahraničí, a zároveň zde dochází k velkému množství sociálních kontaktů, a tedy riziku vzniku lokálních ohnisek nákazy,“ zdůvodnil své rozhodnutí ministr Vojtěch.

Vít Kubant Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme