V Praze demonstrovalo asi 200 lidí za návrat dětí do škol bez omezení

Na Staroměstském náměstí demonstrovalo dnes odpoledne kolem 200 lidí za návrat dětí do škol bez omezení. Protest organizovala formace Trikolora Svobodní Soukromníci. Řečníci označovali testování žáků ve školách či povinnost nošení roušek za projev nesvobody.

Mnozí zpochybňovali pandemii covidu-19 jako takovou, volali po konci současné vlády a vyzývali k účasti v nadcházejících sněmovních volbách. Část lidí přišla na demonstraci s českými vlajkami.

"Jsou upírána práva občanům České republiky. Děti se musí testovat plošně i přesto, že se prokázalo celoplošným testováním ve školách, že nákaza mezi dětmi je 0,011 procenta. Stálo nás to půl miliardy korun," uvedla na náměstí například poslankyně Trikolóry Tereza Hyťhová. Podle ní vládne v Česku covidová totalita. Je špatně, že děti musí chodit na chodbách škol v rouškách, i když se testují, a že někteří učitelé vypráví dětem, že nechat se očkovat je odpovědné, řekla.

Někteří řečníci tvrdili, že se covid-19 mezi dětmi nešíří. Naopak ale například statistika amerického Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) minulý týden ukázala, že i když děti stále tvoří jenom zlomek mezi hospitalizovanými s covidem-19, předchozí týden jich v USA skončilo v nemocnicích v průměru 303 denně. V USA podle CDC už zemřelo více než 520.000 nakažených covidem, 500 lidí z tohoto počtu bylo mladších 18 let.

Jedna ze zástupkyň iniciativy Vraťme děti do škol dnes uvedla, že vláda vzala dětem protiepidemickými opatřeními bezstarostné dětství, vzdělávání i radost z kamarádství. Pouze rodiče podle ní mohou rozhodovat, co je pro ně nejlepší. Další řečníci se také vyjadřovali proti neziskovým organizacím či proti tomu, aby se děti mohly rozhodovat o tom, zda se chtějí označit za chlapce či dívku. Někteří demonstranti měli vlajky či transparenty s nápisem Děti do škol bez podmínek.

Školy v České republice byly kvůli covidu-19 uzavřené zřejmě nejdéle v Evropě, na dálku se ale kvůli epidemii po určitou dobu musely vzdělávat děti i v jiných státech. Česko patří podle statistik počtu nakažených a hospitalizovaných mezi státy, které epidemie zasáhla nejhůře. Preventivní testování neočkovaných žáků ve školách má podle vlády zabránit opětovnému uzavření škol.

Podle lékaře Miroslava Havrdy, který je kandidátem uskupení Trikolora Soukromníci Svobodní na ministra zdravotnictví, by se ve školách měly testovat i očkované děti a očkovaní zaměstnanci. "Testovat ve školách jenom neočkované jsou vyhozené peníze. Riziko, že očkovaný, který není testován, nakazí covidem neočkovaného, který je testován, je daleko vyšší než obráceně," napsal ČTK Havrda. Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka ale není k dispozici žádná vědecká studie, která by dokazovala, že očkovaný člověk nadále šíří infekci v populaci. "Pokud by to byla pravda, pak bychom efekt očkování na pokles výskytu covidu v populaci nepozorovali. A my efekt pozorujeme, očkováni snižuje cirkulaci viru v populaci," napsal ČTK.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství Demonstrace

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 33 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

Miliardy pro Kyjev. EU schválila vyzbrojení a obnovu Ukrajiny z výnosů ze zmrazených ruských aktiv v hodnotě 210 miliard eur

Státy Evropské unie dosáhly předběžné průlomové dohody, aby Ukrajině poskytly další miliardy finančních prostředků na zbraně a střelivo pocházející ze zisků získaných ze zmrazených aktiv ruské centrální banky držených v bloku.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy