Zaorálek: Kultura se pořád nevzchopila. Lidem vadí roušky, vracejí se postupně

Lubomír Zaorálek

Rozhovor s ministrem Zaorálkem (zdroj: CNN Prima NEWS)

Kultura, kterou stejně jako jiné oblasti zasáhla pandemie koronaviru, se stále nepostavila na nohy. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl šéf resortu kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj pro řadu lidí není komfortní sledovat film v rouškách nebo dodržovat další opatření. Návrat do normálu tak bude ještě dlouho trvat, dodal.

„Není to tak, že se postavíme na nohy okamžitě. Ukazuje se, že lidé se vracejí postupně. Některým se nelíbí povinnost nošení roušek, není jim to příjemné,“ uvedl v pořadu Nový den ministr kultury.

O „hladu“ po kultuře tak podle něj nemůže být řeč. „Je ale pravdou, že jsem navštívil řadu akcí a je zřejmé, že lidé zažívají velkou radost,“ doplnil Zaorálek ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že šlo ale o ty, kteří se do kina, na představení nebo na koncert vydali.

„Návrat k normálu bude trvat. Pro kulturu je to zápas. Řada lidí si za sebou táhne dluhy,“ doplnil dále Zaorálek, který zároveň zdůraznil, že umělci stále mohou žádat o kompenzace. Zmínil „covidové“ programy, ale i ty běžné. „O dotace lze žádat jako v minulosti, i ty mohou pomoci kompenzovat ztráty,“ upřesnil.

Podzim Zaorálek vnímá optimisticky. „Věřím, že podzim zvládneme, a to díky promořenosti a hlavně očkování,“ podotkl s tím, že by se další lockdown opakovat neměl.

Lidé na naše témata slyší

Kromě kultury byla v Novém dni řeč i o nadcházejících volbách. ČSSD ve volebních modelech ztrácí a dokonce hrozí, že se nedostane do Sněmovny. To předpovídají i někteří odborníci. „Měli jsme plné ruce práce, soustředili jsme se spíš na to než na marketing. Kampaň jsme odstartovali před týdnem a lidé na naše témata slyší,“ tvrdil ministr kultury.

ČSSD, která nyní bojuje o přežití, přitom byla donedávna jednou z nejsilnějších stran v Česku. Do říjnových voleb tak vytahuje známé osobnosti, které stranu táhly v její lepší éře. Za ČSSD kandidují například expremiér Vladimír Špidla či bývalí ministři Zdeněk Škromach nebo Milan Urban.

Tagy: