ANO narazilo na svůj strop. Koalice Spolu ještě hlasy navíc získat může, tvrdí experti

Andrej Babiš

Politologové o nedělní Partii

Hnutí ANO to bude mít se sháněním hlasů do voleb komplikovanější než v předchozích letech. Pokud by se premiér Andrej Babiš (ANO) své budoucí účasti ve vládě vzdal, vše by stejně řídil ze zákulisí pomocí esemesek. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedli politologové Lukáš Jelínek a Ladislav Cabada.

Největší volební potenciál před říjnovými sněmovními volbami má podle průzkumu koalice Spolu, sdružující ODS, lidovce a TOP 09. Pokud by jí dali hlas všichni lidé, kteří její volbu v současnosti zvažují, získala by až 31,5 procenta. Vyplývá to z posledních výsledků průzkumu firmy Kantar CZ a Data Collect. Druhý nejvyšší potenciál má vládní ANO, následované koalicí Pirátů a STAN.

„To, co nám Kantar prozradil, jsou volební potenciály stran. Ukazuje se, že schopnost konzervativní koalice přitáhnout k sobě i případné voliče jiných politických subjektů, je silnější než u ostatních. Souvisí to především s tím, že v koalici Spolu jsou vyprofilované strany, ke kterým jsou schopni utéct i mladší voliči nebo nevoliči,“ uvedl Jelínek.

„Hnutí ANO vyluxovalo, co mohlo jak sociálním demokratům, tak komunistům. Andreji Babišovi půjde hlavně o to, co se mu podařilo i v předchozích volbách – získat elektorát v periferních oblastech republiky mezi skupinami, které třeba jindy k volbám ani nechodí,“ řekl Jelínek. „ANO podle mě narazilo na strop růstu. Potenciál koalice Spolu je odlišný a je možné, že v posledním měsíci dokáže nějaké hlasy získat,“ dodal Cabada.

Spolupráce ODS s Babišem

Předseda ČSSD Jan Hamáček v Partii Terezie Tománkové předpovídal rozpad koalice Spolu a kooperaci ODS a ANO. „Nemluvil bych o pravděpodobnosti, ale stát se to může. Můžeme mluvit i o určité programové podobnosti. V hnutí ANO sílí hlas politiků, kteří se spíše přimlouvají za pravicovou koalici. Otázka je, jestli by k tomu byla ochotna ODS. Současné vedení občanských demokratů a koalice Spolu určitě ne,“ řekl Jelínek.

„Pokud by se ODS nepodařilo uspět tak, jak chce, a došlo by k nějakým posunům ve vedení, situace by také mohla být jiná. Nakonec ale rozhodne to, kolik stran se do Poslanecké sněmovny dostane,“ sdělil Jelínek. Cabada si nedokáže představit to, že by v jednom kabinetu zasedl Andrej Babiš společně s Petrem Fialou.

Objevují se také spekulace, že by se Babiš své účasti ve vládě vzdal, aby vytvořil dostatečně silný koaliční potenciál pro ANO. „Andrej Babiš ví, že kdyby předsedou vlády nebyl, je stále schopný řídit kolegy po esemeskách tak, jak je zvyklý. Maximálně by ztratil ústavní funkci a možnost rozhodovat okamžitě. To, že by rozhodoval v zákulisí, by asi bylo to nejpravděpodobnější,“ Jelínek.

Babiš versus Babiš

Hnutí ANO minulý týden oficiálně zahájilo předvolební kampaň. Mediální hvězdou se ale nestal premiér, nýbrž jeho syn – Andrej Babiš mladší. „Jako soukromý pozorovatel bych řekl, že je řada problémů s tím, kdo a jak k Andreji Babiši mladšímu přistupoval. Nemohu ale predikovat, jak to bude Babiš mladší chtít prezentovat v rámci volební kampaně. Osobně si myslím, že Babiš starší se bude snažit být netečný minimálně do voleb,“ Cabada.

„Podle mě v České republice nejsme moc hákliví na nevěru nebo kaňky v osobním životě politiků. V případě premiéra Andreje Babiše je situace trošku jiná, protože jeho syn vstoupil do vyhrocené kampaně,“ doplnil Jelínek.

Tagy: