V srpnu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V srpnu bylo v Česku vyhlášeno 59 bankrotů obchodních společností, o osm více než v červenci. Rovněž bylo vyhlášeno 520 bankrotů podnikatelů, o 94 více než před měsícem. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Mezi podnikateli šlo po červenci o druhý nejnižší počet bankrotů od začátku letošního roku. "Počty bankrotů firem i fyzických osob podnikatelů zůstávají i přes meziměsíční nárůst poměrně nízké, což může být dáno mimo jiné i letním obdobím. Vzhledem k nízkému počtu návrhů na bankrot v posledních měsících, by se však počet bankrotů neměl výrazněji zvyšovat ani v dalších měsících,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Bylo podáno rovněž 80 návrhů na bankrot obchodních společností, o 12 méně než v červenci. Návrhů na bankrot podnikatelů bylo 511. To bylo o 24 více než v předchozím měsíci.

Nejvíce bankrotů na 10.000 aktivních firem bylo vyhlášeno v odvětví dopravy a skladování (24), v administrativních činnostech (23) a v ubytování a stravování (21). Nejméně jich zaznamenalo odvětví vzdělávání a zdravotní a sociální péče (čtyři), v informačních a komunikačních činnostech (sedm) a v odvětví nakládání s nemovitostmi (osm).

V celé ČR byl za posledních 12 měsíců vyhlášen bankrot v přepočtu u 60 z každých 10.000 aktivních podnikatelů. Nejvíce bankrotů podnikatelů bylo v posledních 12 měsících poměrově vyhlášeno v Ústeckém kraji, kde šlo o 121 bankrotů na 10.000 podnikatelů. Následuje Karlovarský kraj se 103 bankroty a Liberecký kraj s 90 bankroty.

 

Související

Ilustrační foto

V Česku v lednu stoupl počet bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo v lednu vyhlášeno 63 bankrotů společností, což bylo o osm více než v prosinci. Počet bankrotů podnikatelů v minulém měsíci proti prosinci stoupl rovněž o osm na 379. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

Více souvisejících

bankrot firmy podnikatelé

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 36 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy