Bývalá členka IS se omluvila Británii, chce se vrátit domů

Shamima Begumová, která se narodila v Británii a v 15 letech se v Sýrii přidala k teroristické organizaci Islámský stát (IS), požádala o odpuštění a vyzvala premiéra Borise Johnsona, aby ji nechal vrátit se domů. Begumová to dnes řekla televizi ITV. Britský nejvyšší soud v únoru rozhodl, že mladá žena nesmí do Británie, protože představuje bezpečnostní riziko. Občanství jí odebral už dříve.

Begumová se narodila v Británii bangladéšským rodičům. V roce 2015 odjela spolu se dvěma spolužačkami z Londýna, přes Turecko se dostaly do Sýrie, kde se Begumová provdala za bojovníka IS. Uvedla, že s ním měla tři děti, ale všechny zemřely.

Nyní je dvaadvacetiletá Begumová zadržovaná v uprchlickém táboře v Sýrii. "Vím, že existují lidé, kteří - bez ohledu na to, co říkám nebo dělám - nebudou věřit, že potřebuji pomoc a že jsem se změnila " řekla televizi ITV. "Ale těm, kteří mají v srdci alespoň kapku milosrdenství a soucitu říkám, že z hloubi srdce lituji každého rozhodnutí, které jsem učinila od doby, co jsem vstoupila do Sýrie a budu s tím žít do konce života. Neexistuje žádné ospravedlnění pro zabíjení lidí ve jménu Boha. Omlouvám se. Je mi líto," prohlásila.

"Raději bych zemřela, než abych se vrátila k IS," prohlásila Begumová, oblečená do šedého tílka s baseballovou kšiltovkou na hlavě. Při rozhovorech minulosti nosila hidžáb - šátek zakrývající většinu hlavy s výjimkou obličeje - a černý háv. Dodala, že v Sýrii nespáchala žádný násilný čin a do země prý odjela, protože si myslela, že tam bude žít v "islámské komunitě".

"V té době jsem nevěděla, že je to kult smrti," poznamenala.

Předsedovi britské vlády vzkázala, že by mohla pomoci v boji proti terorismu. "V Británii zjevně bojujete s extremismem a terorismem. Chci vám s tím pomoci a říct vám své vlastní zkušenosti s těmito extremisty. S tím co říkají, aby přesvědčili lidi k tomu, co pak dělají," uvedla.

Begumová také řekla, že je připravena čelit obvinění z terorismu a u soudu prokázat svou nevinu.

Ministr zdravotnictví Sajid Javid, který jí ještě jako ministr vnitra odebral občanství, uvedl, že jeho rozhodnutí bylo "právně i morálně správné".

"Nebudu se zabývat podrobnostmi případu, ale řeknu, že jste určitě neviděli, co jsem viděl já," řekl v pořadu ITV Good Morning Britain. "Kdybyste věděli, co vím, udělali byste úplně stejné rozhodnutí, protože jste rozumní a zodpovědní lidé - o tom nemám nejmenší pochyby," prohlásil Javid.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Velká Británie Islámský stát (IS) Shamima Begumová

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy