Závěrečná zpráva k Bečvě se odkládá. Sněmovní komise přerušila schůzi do pátku

Sněmovní komise k vyšetřování loňské ekologické havárie na Bečvě, která ve čtvrtek měla schválit závěrečnou zprávu, přerušila jednání do pátečního rána. Znovu se sejde v pátek v 7.00. Zpráva má obsahovat zjištění o pochybeních státních orgánů při vyšetřování a navrhnout legislativní změny, které by jim v budoucnosti předešly.

Praha (Aktualizováno: 13:07 16. 9. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhynulé ryby z Bečvy

Uhynulé ryby z Bečvy | Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Část dokumentu bude zřejmě neveřejná vzhledem k tomu, že se poslanci zabývali i prací policie, která kauzu dosud neuzavřela. Zprávu bude moct plénum sněmovny projednat nejdříve 24 hodin po jejím zveřejnění. Není zatím jasné, kdy přesně to bude.

Příští týden se poslanci mají sejít naposledy v tomto volebním období. Někteří zákonodárci ale nevylučují, že probíhající schůze skončí již v pátek a v dalším týdnu už pokračovat nebude.

Pokud by se to nestihlo, připadá podle předsedkyně komise Marie Pěnčíkové z KSČM v úvahu i mimořádná schůze ještě před říjnovými volbami.

„Uvidíme, jestli dospějeme ke konečnému schválení, aby zpráva mohla projít konečnou jazykovou korekturou a byla dána kolegům k dispozici. Nevíme, jak tato schůze bude příští týden pokračovat. Jsme domluveni s kolegy napříč politickým spektrem, že tou nejzazší možnou variantou je svolání mimořádné schůze,“ uvedla pro Radiožurnál.

‚Komise zjistila chyby‘

Sněmovna schválila zřízení vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii 21. dubna s tím, že má mít devět členů a zjištění předložit do pěti měsíců od svého vzniku.

Předsedkyně parlamentní komise ke katastrofě na řece Bečvě Marie Pěnčíková (KSČM). | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vznik komise podpořili poslanci napříč stranami s výjimkou poslanců ANO, kteří se převážně zdrželi.

Komise dostala za úkol hlavně shromáždit veškeré podklady k havárii z 20. září i následným haváriím v uplynulém roce a prověřit správnost postupu orgánů státu a jiných osob, jejich případná procesní pochybení či liknavost.

Zpravodaj závěrečné zprávy Petr Gazdík (STAN) před týdnem konstatoval, že komise zjistila řadu chyb a připravuje návrh legislativních změn, které mají v budoucnu takovým pochybením předejít.

Komise vyslechla například člena představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavla Pustějovského, krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka, ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse či poslankyni ANO Margitu Balaštíkovou, která měla v době havárie na starosti v radě Zlínského kraje životní prostředí.

Kauza Bečva

Ekologická havárie, která se stala 20. září loňského roku, poškodila podle rybářů řeku na 40 kilometrech, uhynulo 40 tun ryb.

Rybáři při experimentu na Bečvě neporušili podle kraje zákon. Poslední slovo ale bude mít inspekce

Číst článek

Policie v červnu obvinila právnickou a fyzickou osobu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Obviněnými jsou společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a její ředitel Oldřich Havelka.

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy.

Stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání státní zástupce odmítl jako nedůvodné.

jac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme