Na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu vyhrál snímek Belfast. Představilo se přes 130 filmů

Vítězným filmem letošního mezinárodního filmového festivalu v Torontu se stalo drama ze Severního Irska Belfast režiséra Kennetha Branagha. Na 46. ročníku nejvýznamnější filmové přehlídky pořádané mimo Evropu, která v sobotu skončila, se představilo více než 130 filmů. Informuje o tom agentura DPA.

Toronto Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na festivalu vyhrál snímek Belfast. Vlevo herec Jamie Dornan, který představuje titulní roli filmu, vpravo režisér Kenneth Branagh.

Na festivalu vyhrál snímek Belfast. Vlevo herec Jamie Dornan, který představuje titulní roli filmu, vpravo režisér Kenneth Branagh. | Foto: Mark Blinch | Zdroj: Reuters

Vítězný snímek vybírá v Torontu místo odborné jury publikum. Nejvíce si je tentokrát získal černobílý film o dospívání chlapce z dělnické rodiny v Belfastu na konci 60. let inspirovaný dětstvím režiséra Branagha.

O tématu dospívání pojednává i kanadské drama Scarborough tvůrců Shashy Nakhaie a Riche Williamsona, kterému patří druhé místo.

Vítěz desetidenního filmového festivalu je tradičně považován za horkého kandidáta na sošku americké filmové ceny Oscar.

Letošní ročník jedné z nejmasovějších filmových akcí byl kvůli pandemii covidu-19 menší - promítalo se zčásti v kinosálech a zčásti na internetu. Loni byla akce téměř celá virtuální. Obvykle se v Torontu na festivalu promítá na 250 filmů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme