Home office ano, ale s mírou. Google na Manhattanu koupí jednu z nejdražších kancelářských budov v historii

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

google-st-johns-terminal-office-new-york-manhattan-1

Foto: COOKFOX Architects

Plánovaná podoba obří kancelářské budovy Googlu na Manhattanu

0Zobrazit komentáře

V mnoha firmách se většina loňského i letošního roku nesla ve znamení home office, na nějakou dobu nutného, poté místy permanentního řešení. K hybridnímu stylu práce se přesouvá i Google, který by měl vyžadovat jen tři dny v kanceláři a některým zaměstnancům umožní pracovat z domu dokonce většinu roku. Technologický gigant přesto nadále investuje do kanceláří. Teď pro ně za 2,1 miliardy dolarů plánuje koupit celou budovu v New Yorku.

The Wall Street Journal cituje statistiku, podle níž je cenovka v přepočtu zhruba 45 miliard korun nejen největší částka za kancelářský objekt od počátku pandemie, ale jedna z nejvyšších v historii Spojených států. Google tak akvizicí, která má být uzavřena počátkem roku 2022, výrazně rozšiřuje investice v jednom z amerických i světových center byznysu. Nová budova má dokončit zdejší kampus společnosti zaměřený na globální byznys.

Rozsáhlá stavba St. John’s Terminal se nachází přímo na Manhattanu. V minulosti sloužila jako terminál pro nákladní dopravu, už nějakou dobu ji ale stavební dělníci upravují a začleňují do výrazně většího komplexu kanceláří. S vnitřní rozlohou přes 120 tisíc metrů čtverečních bude představovat hlavní část zdejších prostor Googlu. Celkem tři budovy ve čtvrti Hudson Square dohromady nabídnou necelých 158 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor.

google-st-johns-terminal-office-new-york-manhattan-2

Foto: COOKFOX Architects

Google budovu St. John’s Terminal koupí počátkem příštího roku

Ačkoliv budova z vizualizací zprvu působí jako poměrně nudná prosklená krabice, ve skutečnosti má jít o velice moderní zařízení. Google budoucí St. John’s Terminal popisuje jako „vysoce udržitelnou, přizpůsobivou a propojenou“ stavbu. Zásadním prvkem v ní bude dnes stále populárnější biofilní design, který zpříjemňuje prostředí. Rostliny mají být vidět všude uvnitř, ještě více místa ale dostanou v rozsáhlých venkovních prostorech, přímo napojených na břeh řeky Hudson.

Jelikož společnost nezmiňuje žádné ekologické standardy pro architekturu, poznámky o udržitelnosti zůstávají prozatím vágní. Například velká okna by mohla naznačovat kvalitní systém větrání, nebo také naopak vyšší náročnost na klimatizaci v letních měsících. Google každopádně poznamenává, že v nové budově chce dostát cílům uhlíkové neutrality a kompenzovat veškeré emise skleníkových plynů.

Zajímavějším aspektem miliardové akvizice je teď ale její místo v rozšiřující se práci z domova. Velká část pandemického home office boomu nejspíš bude mít dlouhodobé důsledky. Například Twitter ohlásil permanentní možnost práce z domova pro některé zaměstnance už v květnu loňského roku, jen pár měsíců po rozšíření karantén. Letos různé možnosti, odkud vykonávat svoje zaměstnání, do praxe zavedlo také Spotify a kryptosměnárna Coinbase rovnou zavřela svoje hlavní sídlo.

Směrem k hybridní nebo plně dálkové organizaci práce se posouvá i mnoho dalších firem, v určitých směrech jsou ale zřejmé také limity práce z domova. Pro některé společnosti, jako třeba Netflix, jsou každodenní kreativní interakce zásadní součástí firemní kultury a bez nich znatelně ubylo zajímavých nápadů. Šéf streamovacího giganta loni přímo řekl: „Nemít možnost se setkat osobně, zvlášť v mezinárodním měřítku, je čisté negativum.“ Zabíjí to prý kreativitu.

google-st-johns-terminal-office-new-york-manhattan-3

Foto: COOKFOX Architects

Zásadní částí kancelářských prostor má být biofilní design

Podobné důvody nakonec stojí i za novými investicemi Googlu do kancelářských prostor. „Víme, že aby naši zaměstnanci byli skutečně spokojení a produktivní, potřebují spolupracovat. Proto investujeme stále více do kanceláří,“ řekl šéf firmy pro vnější vztahy William Floyd. I když až pětina jeho domovské společnosti bude moci permanentně pracovat na dálku, neustálý růst počtu zaměstnanců při hybridním modelu zkrátka vyžaduje více místa.

Většina pracovníků Googlu se měla do kanceláří vrátit už tento měsíc, vzhledem k šíření varianty delta koronaviru byl ale termín posunut až na leden příštího roku. Nová budova, kterou si firma dosud pronajímala a probíhají na ní rozsáhlé konstrukční úpravy, první uživatele přivítá až v polovině roku 2023. New York je dnes s dvanácti tisíci zaměstnanci největším působištěm Googlu po domovské Kalifornii a v příštích letech chce společnost toto číslo ještě o pár tisíc zvýšit. 

Podnik Sundara Pichaie zároveň představuje jednoho z hlavních vlastníků nemovitostí na Manhattanu. The Wall Street Journal uvádí, že za popularitou New Yorku oproti levnějším městům mezi technologickými firmami stojí vysoká místní koncentrace schopných lidí a atraktivita pro mladší generace. Finanční ředitelka Alphabetu a Googlu Ruth Porat pak na firemním blogu zmiňuje také zdejší rozmanitou komunitu lidí, která má dopomoci k naplnění cílů společnosti v oblasti kulturní rozmanitosti.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym