‚Bude to mít následky.‘ Americký prezident odsoudil zásah na koních proti migrantům v Texasu

Americký prezident Joe Biden se vyjádřil po mezinárodní vlně kritiky k postupu úřadů proti migrantům z tábora na jihu Texasu a uvedl, že na sebe v tomto směru bere zodpovědnost. Odsoudil při tom nedělní zásah jezdecké jednotky pohraniční stráže, který označil za ostudu. S odkazem na současné vyšetřování oznámil, že ‚to bude mít následky‘. Tábor u města Del Rio, kde v posledních dnech pobývaly tisíce lidí z Haiti a dalších zemí, je nyní prázdný.

Washington D.C. Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Joe Biden při proslovu ke Dni obětí války.

Americký prezident Joe Biden (Ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Americký prezident vývoj okomentoval v odpovědi reportérce, která nedávné dění na americko-mexické hranici označila za chaos a Bidenovi připomenula, že před loňskými volbami sliboval obnovení ‚morální pověsti‘ Spojených států a konec tvrdé imigrační politiky tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa.

„Selhal jste s tímto slibem? Tohle se děje pod vaším dozorem,“ uvedla novinářka. 

„Samozřejmě, že na sebe beru zodpovědnost, jsem prezident,“ reagoval Biden. Následně kritizoval zásah pohraničníků na koních, kteří se v neděli u řeky Rio Grande postavili do cesty migrantům přicházejícím z Mexika. Novináři pak zachytili, jak jezdci některé běžence tmavé pleti nahánějí po břehu a jak nejméně jeden z nich zastrašuje přítomné svými otěžemi.

,Jsme odhodlaní najít správnou cestu.` USA představila cesty boje s migrací ze Střední Ameriky

Číst článek

„Je to nehorázné. Slibuji vám, že ti lidé za to zaplatí,“ prohlásil Biden. „Probíhá vyšetřování a bude to mít následky. Bude to mít následky. Je to ostuda, ale je to i víc než ostuda. Je to nebezpečné, je to špatně. (...) Jednoduše tohle nejsme my,“ pokračoval.

Jeho vláda ovšem nečelí kritice jen kvůli incidentu u Rio Grande, ale i kvůli využívání opatření z Trumpovy éry k okamžitým deportacím migrantů zpět do jejich domovských zemí. V případě tábora u texaského města Del Rio tvořili většinu z původních skoro 15 000 migrantů lidé z Haiti a úřady už nejméně 1 400 z nich poslaly v letadlech zpět.

Jejich vlast přitom trápí extrémní chudoba a mocenská krize, kterou prohloubil červencový atentát na prezidenta Jovenela Moïseho.

Nelidské vyhošťování

Za hromadné deportace na Haiti vládu kritizoval kromě jiných lídr Bidenovy Demokratické strany v americkém Senátu Chuck Schumer. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi zase upozornil, že postup amerických úřadů může být v rozporu s mezinárodním právem. Ve středu na svůj post rezignoval zvláštní vyslanec USA na Haiti Daniel Foote, který v rezignačním dopise vyhošťování označil za ‘nelidské‘.

Na texaské hranici táboří přes 13 000 migrantů. Bílý dům chce urychlit jejich vyhoštění

Číst článek

Americké úřady zároveň část haitských migrantů zadržených u texaského pohraničního tábora pouští na americké území. Další nejméně stovky běženců se odebraly zpět do Mexika kvůli obavě z nuceného odletu zpět do vlasti.

Podle agentury AP migranti v předchozích dnech proudili opačným směrem i v důsledku dezinformací na sociálních sítích a nepochopení imigrační politiky současné americké administrativy.

V táboře pod mostem spojujícím texaské Del Rio a mexické město Ciudad Acuña už dnes (pozn. red. v pátek) nikdo nezůstával, oznámil na tiskové konferenci starosta z americké strany Bruno Lozano.

Odchod migrantů podle AP označil za výtečnou zprávu. Ještě ve středu večer federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti počet lidí v táboře odhadovalo na pět tisíc.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme