Zdechovský: Kauza Turów je o aroganci Polska. Léta byli agresivní, teď musí jednat

Těžba má pokračovat až do roku 2044.

360° 24.9.2021

Spor mezi Českem a Polskem kvůli dolu Turów graduje. Kauza se už promítla i do vztahu občanů obou zemí na hranicích. „Vztahy Poláků a Čechů jsou výborné, ale tato kauza je o aroganci polské strany. Říkali, že to vyřeší, to se nestalo. Dnes bychom měli tlačit na to se dohodnout, lidé chtějí jen vodu,“ řekl v pořadu 360° europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Základní problém, který Turów provází, je omezení přívodu vody Čechům, kteří žijí v pohraničí. „Kauza ovlivňuje desetitisíce lidí. V Polsku se tisíce lidí bojí o práci a příjem, na druhé straně jsou lidé podél hranic, kterým hrozí, že přijdou o vodu. Podle expertů je to prakticky jisté, jen se neví, kdy to nastane,“ podotkl ve vysílání reportér CNN Prima NEWS Libor Tampier, který se do Polska vypravil.

Na stole byl proto návrh, aby Polsko Česku zaplatilo výstavbu vodovodu. „Chtěli jsme, aby Polsko zaplatilo vodovod, nebo jej vystavěli. Kompenzace činila 1,27 miliardy korun. Tato debata však leží na stole – Polsko nabídlo necelou třetinu částky s tím, že by se dalo mluvit o polovině,“ připomněl Zdechovský. Česko se však chce dostat na částku přes jednu miliardu korun.

Do vodovodu je třeba dát hodně peněz, aby výstavba proběhla co nejrychleji. „Nejhorší by bylo se nedomluvit, ale věřím, že se domluvíme. Poslední dva měsíce byla největší snaha o domluvu, předtím nebyla žádná. Polsko se chovalo agresivně a arogantně. Nepřipouštělo si, že by se s námi měli bavit o rozšíření,“ podotkl europoslanec.

Podle něj je tak východisko takové, že se Praha s Varšavou dohodne na tom, že se polská strana bude podílet na stavbě vodovodu, nebo vystaví zeď, která by zabránila úniku vody z Česka do Polska. „Něco se dít bude. Polsko bude muset pokuty zaplatit, situaci budou chtít vyřešit během příštího týdne. Budou požadovat, abychom vzali žalobu zpět,“ myslí si Zdechovský.

Poláci Čechy neobslouží a blokují hranice

Polsko nyní musí platit v přepočtu 12,4 milionu korun denně jako pokutu za to, že nechává důl v provozu. Na české straně panuje skepse. „Češi jsou na jednu stranu rádi, že se něco děje a Polsko má protivníka, kterého nemůže ignorovat. Po celou dobu totiž cítili, jak je Polsko arogantní a dělá si, co chce,“ připomněl Tampier. Lidé v pohraničí nyní čekají, co udělají čeští politici.

„Nejedná se jen o kompenzace, ale především o zřízení vodovodu. Tedy, že až se začne voda ztrácet, tak se jen přehodí výhybka a voda začne téct odjinud. Je na to však málo času, nikdo neví, kdy tato situace nastane,“ pokračoval reportér.

Poláci, kterých se kauza Turów týká, pak situaci vnímají jako zradu. „Vláda a zaměstnavatel je ujišťovali, že se s námi vše vyřeší. Jenže náhle přišlo nařízení o pozastavení těžby a pokuty. Došlo to tak daleko, že Čechy někteří nechtějí obsluhovat a blokují hranice,“ připomněl Tampier.

Na vlastní kůži si vyzkoušel, jak pravdivá je cedule na dveřích podniku hlásající „Čechy neobsluhujeme“. „Je nutné si uvědomit, jak moc je region na důl a elektrárnu navázán. Jsou to spojené nádoby. Pracuje tam 3,5 tisíce lidí a na ně jsou vázané další firmy, které poskytují služby elektrárně nebo dolu. Nikdo nečekal, že situace dospěje až do tohoto bodu,“ uzavřel Tampier.

Tagy: